Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A szakértők elárulták

Elképesztő kutatási eredmény: ilyen hatással van a koraszülöttek agyára a szüleik foglalkozása

2023. július 04.

2 perc olvasás

ELLE

kutatás baba koraszülött
Elképesztő kutatási eredmény: ilyen hatással van a koraszülöttek agyára a szüleik foglalkozása
© S

A koraszülött babák agyára hatással van az, hogy a szüleik, hogyan élnek.


Elképesztő kutatást készítettek Skóciában! Miriam Stoppard beszámolt az edinburghi Egyetem kutatásáról, amely feltárja, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek jelentős szerepet játszanak a koraszülött babák agyának egészségében, és hogyan lehetne támogatni a nehéz helyzetben lévőket.

Szomorú eredmények

Már korábban is tudni lehetett, hogy a hátrányos környezetben nevelkedett gyerekek általában nem boldogulnak olyan jól az életben, mint azok, akiknek könnyebb életük van. Most azonban az is kiderült, hogy a hátrányos helyzetű koraszülöttek nagyobb valószínűséggel küzdenek agyfejlődési problémákkal, mint a jobb helyzetben lévő koraszülöttek. Ezek az eredmények 170 kisbaba agyának átvizsgálásából származnak. Az eredményekhez szükség volt arra, hogy az anyának, mikor kellett volna életet adnia a gyermeknek, ha nem lett volna koraszülött, valamint a társadalmi-gazdasági státuszra. 

Fontos dologra világít rá a kutatás

Fontos, hogy a szülők társadalmi egyenlőtlenségei – különösen a szülők iskolai végzettsége és foglalkoztatása – a legtöbb agyi változáshoz kapcsolódnak. Ez azt jelenti, hogy a családi társadalmi egyenlőtlenségek nagy hatással vannak az agy fejlődésére. Ennek értelmében a társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő szülők célzott támogatása javíthatja a koraszülöttek agyi egészségét életük első heteiben. A tudósok kiemelik, hogy számos agyi változás és funkció befolyásolhatja a gyermek fejlődését és tanulási képességét.

A tudósok hosszú ideig azon orvosi problémákra és gondozási technikákra összpontosítottak, amelyek befolyásolhatják a koraszülöttek agyfejlődését. Most azt tapasztaltuk, hogy a társadalmi tényezők is nagyon fontosak. Ez új lehetőségeket kínál, mivel a leginkább rászoruló családok célzott támogatása elősegítheti az egészségesebb agyfejlődést, és több koraszülött baba maradhat életben

– mondta James Boardman professzor, az Edinburgh-i Egyetem kutatója.

 

Viaű

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves