Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rák

3 ital, ami növelheti a rák kialakulásának esélyét

2024. július 19.

2 perc olvasás

ELLE

betegség ital rák
3 ital, ami növelheti a rák kialakulásának esélyét
© Freepik

A naponta elfogyasztott italok közül néhány súlyos, egészségügyi problémákat is okozhat, van, ami még a rák kockázatát is növelheti. 


Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk elengedhetetlenül fontos a folyamatos folyadékpótlás, hidratálás. Célszerű ez esetek jelentős százalékában tiszta, lehetőség szerint szűrt vizet inni, de persze néha nem baj, ha más is lecsúszik. Akadnak azonban olyan italok, amiknek a fogyasztásával csínján kell bánni, ugyanis súlyos, egészségügyi kockázatokkal járhat a rendszeres fogyasztásuk, hovatovább van, ami még a rák kialakulásának a kockázatát is növelheti. Ezeket szedtük most össze. 

Alkohol 

Kutatások egyértelműen bizonyították, hogy ok-okozati összefüggés van a rendszeres alkoholfogyasztás és a rák között. A tudományos bizonyítékok azt sugallják, hogy az alkoholtartalmú italokban található etanol lehet a felelős a rákos megbetegedésekért, éppen ezért a gyakori fogyasztás semmiképpen sem ajánlott. A Centers for Disease Control and Prevention maximum napi egy italt javasol a nőknek és két italt a férfiaknak. Persze ez szembemegy azzal a feltételezéssel, hogy állítólag a vörösborfogyasztás rákmegelőző hatással bír. Erre valójában semmiféle klinikai bizonyíték nincs. 

Enerigaitalok 

Bár tudományos kapcsolat nincs az energiaitalok és a rák között, az orvosok mégis azt tanácsolják, hogy ne fogyasszunk ezekből az italokból túl sokat. Az energiaital tele van koffeinnel és cukorral, a kutatások szerint pedig ezekből egy felnőtt ember maximum egy adagot fogyaszthatna naponta. A napi, túl sok energiaital-bevitel és a szívelégtelenség, valamint a görcsrohamok közötti kapcsolatra viszont újabb bizonyítékok állnak már a rendelkezésre, szóval már csak emiatt sem javasolt a rendszeres fogyasztása. 

Palackozott víz 

A biszfenol-A, másnéven a BPA régóta aggodalomra ad okot a palackozott italokat fogyasztók körében. A legújabb kutatások szernt a BPA hormonzavaróként működhet, végső soron pedig rákot okozhat. Tanulmányok kimuatták, hogy a BPA már alacsony dózisban is károsíthatja a termelékenységet és a nemi szerveket, növelve ezzel például a mellrák kockázatát. Persze a megfelelő hidratálás, ahogy már fentebb is említettük, nagyon fontos, de a szűrt víz sokkal jobb megoldás, mint a palackozott. 

(via)


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves