Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HIDEG ZUHANY

Fogyaszt, energiaárat spórol és felvidít, ha heti kétszer ezt csinálod

2022. július 24.

2 perc olvasás

ELLE

egészség fogyás energia spórolás energiaárak hideg víz hideg zuhany
Fogyaszt, energiaárat spórol és felvidít, ha heti kétszer ezt csinálod
© Shutterstock

A hidegzuhany nemcsak energiát takarít meg, hanem egészségünkkel is jót tesz, sőt, fogyaszt is.


A legtöbb ember grimaszol és remeg a hideg zuhanyra gondolva.  De az energiaárak jelenlegi emelkedése mellett ez nemcsak a pénztárcánkat teheti vastagabbá, hanem hihetetlenül egészséges is. Mutatjuk, az energia spórolás és a fogyás mellett miért előnyösebb így zuhanyozni!

Erős immunrendszer

Számos tanulmány kimutatta: A hidegzuhany erősíti az immunrendszert. A hideg inger ugyanis mozgósítja a fehérvérsejteket (leukocitákat). Ezek a baktériumok a vírusok ellen küzdenek a szervezetben. A hideg víz gyulladáscsökkentő hatást vált ki.

Enyhítheti a depressziót

Ami igazán elképesztő, hogy a hideg zuhanynak antidepresszáns hatása van. A Richmondi Egyetem Orvostudományi Karának tanulmánya szerint a zuhanyozás során sok elektromos impulzus érkezik az agyba, ami enyhítheti a depressziót. Ha hidegnek teszi ki magát, az agyban olyan idegterületeket aktivál, amelyek a szimpátiáért és a boldogság érzéséért felelősek. A kutatók szerint már heti két-három hideg zuhany is segít a depressziós tünetek ellen.

Titkos recept a krónikus fáradtság ellen

A tudomány szerint nem a kávé adja meg a napi energialöketet, hanem a reggeli hideg vízsugár. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres hidegzuhany segít a krónikus fáradtság ellen, mert állítólag összefüggés van a krónikus fáradtság és az elégtelen hipotalamusz funkció között. Így tehát ez egy természetes módszer az állandó fáradtság hatékony leküzdésére. 

Jobb alvás

Aki azt hiszi, hogy a hideg zuhany csak reggel segít, az téved.  Este jó alternatíva lehet a lefekvés előtti tea helyett, mert csökkenti a test maghőmérsékletét, ezáltal javítja az alvást, nyugtató és lazító hatása van. Fontos megjegyezni, a legjobb, ha lefekvés előtt egy órával vesz egy hideg zuhanyt. 

Serkenti az anyagcserét és a zsírégetést

A mindennapi hideg zuhanyozás serkenti az anyagcserét. A hidegsokk aktiválja a barna zsírszövetet a szervezetben, így a felesleges zsír bizonyos mértékben eltűnik és fogyunk. Ennek az az oka, hogy a barna zsírszövet mitokondriumokat tartalmaz, ahol a glükóz és a zsírsavak hővé alakulnak. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves