Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Wedding season

Ki fizeti az esküvőt? Egy etikett-szakértő elárulta, kit terhelnek a lagzi költségei

2023. június 30.

2 perc olvasás

ELLE

esküvő pénz etikett
Ki fizeti az esküvőt? Egy etikett-szakértő elárulta, kit terhelnek a lagzi költségei
© Shutterstock

Egy esküvőnél a piszkos anyagiak mindig problémát jelentenek. 


A költségvetés tervezése az esküvő  egyik legstresszesebb része sok pár számára. Lássuk be, hogy az infláció sem könnyíti meg a helyzetet, ugyanis egyre drágábbak a lakodalmak. Nos, minden családban mások a hagyományok, így azok is közrejátszanak abban, hogy ki fizet és mit. 

A szülőknek kellene?

Ma már egyre elterjedtebb, hogy a párok saját maguk finanszírozzák az esküvőjüket, de a hagyományőrzőbb családoknál még a szülők dolga. 

Hagyományosan, nagyon régen a menyasszony szülei fizették az egész esküvőt és a fogadást. De mivel az átlagos esküvő most már elképesztő összegekbe kerül, így általában a párok maguk fizetik az esküvőt, egy kis segítséggel a családtagoktól

– mondta Lisa Forde, esküvői etikett-szakértő.

Általában ezek az arányok

Egy brit kutatásban felmérték, hogy a szülők, milyen mértékben járulnak hozzá az esküvőkhöz.

Azokról a szülőkről, akik úgy döntenek, hogy hozzájárulnak, azt mondták, hogy a menyasszony szülei körülbelül 45%-kal, míg a vőlegény szülei 15%-kal járulnak hozzá. De nyilvánvalóan ez esküvőről esküvőre változik. Az is előfordul, hogy más rokonok például a nagyszülők és a nagynénik és a nagybácsik is szeretnének hozzájárulni

–  tette hozzá. 

Konfliktushelyzetet szül

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy rengeteg konfliktushoz vezethet, ha a szülők vagy más rokonok állják az esküvőt, ugyanis sokan emiatt feljogosítva érzik magukat, hogy beleszóljanak mindenbe. Fontos, hogy csak akkor fogadjon el egy pár segítséget, ha tudják, hogy a saját kéréseik és érzéseik is figyelembe lesznek véve, különben nagy családi dráma lehet életünk legszebb napjából. 

Pénz vagy ajándékok?

Ma már egyre elterjedtebb, hogy a friss házasok tárgyi ajándékok helyett pénzt kérnek a vendégektől. Lisa Fonde szerint ma már ez teljesen természetes, és nem kell szégyenkeznie miatta senkinek. Hozzátette, hogy azonban fontos, hogy a pár elmondja, mit akar pontosan, hogy ne érezzék magukat kellemetlenül a vendégek. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves