Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

tévhitek

Végre kiderült: tényleg egészségtelen gyertyát égetni a lakásban?

2024. május 15.

2 perc olvasás

ELLE

illatgyertya egészség gyertya égetés
Végre kiderült: tényleg egészségtelen gyertyát égetni a lakásban?
© Shutterstock

Sokan azt állítják, a gyertyák egészségtelenek, és borzasztó hatása van az égésüknek a szervezetre. De biztos, hogy így van?


Gyertyák égetése otthonunkban kellemes rituálé lehet, hogy lecsendesedjünk egy stresszes nap után, vagy meghitt hangulatot teremtsünk egy estéhez. De tényleg csak előnyei vannak, vagy veszélyt jelent ránk a kanóc égetése?

Tényleg ártalmas a gyertya?

Néhány gyertya kellemes illatot áraszthat otthonunkban, míg vannak, amelyek csak szépek az asztalon. Annak ellenére, hogy rengetegen imádják a gyertyákat, sokan nem tudják megállni, hogy ne tegyék fel a kérdést - valóban jó az otthonunkban égetni őket? Megkérdeztük a légszennyezési szakértőket is a témáról, hogy kiderítsük, milyen hatást gyakorolhatnak a gyertyák a lakásunk levegőjére. 

Hogyan hat a gyertyák égetése a beltéri levegőminőségre?

Általánosságban elmondható, hogy a szakértők szerint a gyertyák valóban hatással lehetnek a beltéri levegőminőségre, de a negatív hatások általában kis mértékűnek tekinthetők, feltéve, hogy a gyertyákat jól szellőző beltéri terekben égetik.

A gyertyák égetése általában biztonságosnak tekinthető normál körülmények között

- mondta Karen Clay, a Carnegie Mellon Egyetem közgazdaságtan és közpolitika professzora, aki a légszennyezés és a levegőminőség szakértője.

A levegőminőségre gyakorolt negatív hatásai, csak nagyobb számú gyertya esetén vagy rosszul szellőző helyiségekben lehetnek érzékelhetőbbek.

Tehát, amíg mértékkel és jól szellőző helyiségekben égeted a gyertyákat, nem kell túlságosan aggódnod. Az illatos gyertyák azonban nagyobb hatással lehetnek a levegőminőségre, mint az illatmentesek, mert általában több illékony szerves vegyületet tartalmaznak.

Különbségek a különböző viaszok égetése között

A paraffinviasz gyertyák általában több szennyezőanyagot bocsátanak ki, mint a természetes viaszgyertyák. A szakértő szerint, a magasabb minőségű természetes viasz gyertyák valószínűleg tisztábban égnek és biztonságosabb választások, mint a paraffin gyertyák.  Az összetételt illetően, a legjobb, ha szóját, méhviaszt vagy kókuszolajat választunk, valamint a pamut kanócot keressük. 

Fontos figyelni arra is, hogy hogyan reagál a gyertya. Ha egy gyertya szembetűnő szénfelhőt bocsát ki, akkor azt a gyertyát nem ajánlott beltérben használni.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves