Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Biztonságban

Így lehet elkerülni a cápatámadást

2022. július 08.

2 perc olvasás

ELLE

tengerpart cápa nyaralás strand biztonság cápatámadás
Így lehet elkerülni a cápatámadást
© Shutterstock

Az óvatosság sosem árt, ezért ha tengerparti nyaralásra indulsz, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, hogy minimálisra csökkentsd egy esetleges cápatámadás veszélyét.


Az elmúlt években legfeljebb Blake Lively-ért izgulhattunk a mozivásznon a rá támadó fehér cápával szemben, idén nyáron azonban már több halálos cápatámadás is történt a Vörös-tenger partjánál, és az internetezők sorra töltik fel a videókat a strandok közelében köröző vízi ragadozókról.

Mire figyelj, hogy elkerüld a cápatámadást? 

Bár az európai tengerek még mindig biztonságosnak számítanak, teljesen kizárni nem lehet egyetlen vészhelyzetet sem, ezért pontokba szedtük, mire érdemes odafigyelni a nyaralás alatt, hogy a lehető legnagyobb eséllyel kerüld el a találkozást egy cápával.

Közel a parthoz

A legveszélyesebb cápafajok méretüknél fogva a mélyebb vizekben mozognak, vagyis minél sekélyebb részen merészkedsz a vízbe, annál nagyobb biztonságban tudhatod magad. Azért is érdemes közel maradni a parthoz, mert így biztosan nem kerüli el a figyelmed az úszómester jelzése, és hamarabb ki tudsz jönni a vízből, ha bármi probléma adódna.

Egyedül a vízben? Nem jó ötlet…

Amennyire lehet, kerüld el az eldugott partszakaszokat és igyekezzetek egyszerre többen megmártózni a vízben. A magányos úszókat a cápák könnyebben összetévesztik természetes zsákmányukkal, míg csoportokra szinte soha nem támadnak.

Fontos az időzítés

Jó tudni, hogy a vízi ragadozók elsősorban napkelte és napnyugta idején indulnak táplálék utáni vadászatra – ilyenkor érdemes elkerülni a fürdőzést. Különösen nem ajánlott ezekben az időszakokban egyedül a vízbe merészkedni, a fent említett ok miatt.

Fotó: Pexels/Oleg Prachuk

Vedd le az ékszereidet

Egyébként sem biztos, hogy a sós víz jót tesz a kedvenc nyakláncodnak vagy gyűrűdnek, de nem csak emiatt érdemes a szálláson, vagy legalábbis a strandtáskádban hagyni a kiegészítőidet. A csillogó ékszerek a cápa számára a fényes halpikkelyekre hasonlítanak, ezért potenciális zsákmányként tekinthet a viselőjükre.

Sebesüléssel maradj a parton

A cápák híresek a „szimatukról”, már ami a vért illeti, akár méterekről is képesek megérezni a vér szagát. Épp ezért friss, nyílt sebbel nem ajánlott a tengerben tartózkodni – arról is nem beszélve, hogy a só csípi a friss sebesülést, és akár egy csúnya fertőzést is összeszedhetsz a vízben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves