Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Veszélyben

4+1 strand, ahol a leggyakoribbak a cápatámadások

2022. július 06.

3 perc olvasás

ELLE

baleset cápa strand tenger cápatámadás
4+1 strand, ahol a leggyakoribbak a cápatámadások
© Shutterstock

Bár a cápatámadások összességében még most is ritkának mondhatók, az alábbi területeken nem árt extrán vigyáznia annak, aki a vízbe merészkedik.


Az elmúlt napokban két nő is életét vesztette Egyiptomban cápatámadás következtében, a népszerű üdülőhelyeken több partszakaszt átmenetileg le is zártak a cápaveszély miatt. Míg Európában jellemzően kevésbé kell tartanunk a vízi ragadozóktól, a világ számos pontján igen gyakran bukkannak fel a bajt jelző uszonyok a víz felszínén. Mutatjuk, mely partszakaszok híresek arról, hogy sok cápa úszkál a vizeikben!

Ausztrália, Bondi Beach

Az ausztrál vizekben a második legmagasabb a nem kiprovokált cápaharapások száma, közülük is a legtöbbet az Új-Dél-Wales államhoz tartozó Bondi Beach partszakaszán rögzítették. 2015-ben például itt úszott be egy hatalmas fehér cápa egy csapat turista víz alatti fotójának hátterébe.  

Brazília, Recife

Statisztikák szerint a Brazíliában jelentett, nem kiprovokált cápatámadások mintegy 82 százaléka egy viszonylag rövid partszakaszra tehető – ezzel a világon itt az egyik legmagasabb az egy kilométerre jutó cápatámadások száma. Érdekesség, hogy egészen 1992-ig csupán elvétve találkoztak itt a fürdőzők cápákkal, és csak ezután ugrott meg a támadások száma, vélhetően a kikötőépítések hatására, ami kijjebb szorította az agresszív bikacápákat a vizekben.

Hawaii, Maui

Hihetetlen, de csaknem 40 különböző cápafaj él a hawaii-közeli vizekben, köztük pörölycápák, zátonycápák, bálnacápák és olyan ritkább fajok is, mint a szivacsfejű macskacápa. A cápák megfigyelése, etetése és a ketrecbúvárkodás népszerű turistaprogramok errefelé, amelyek többsége veszélytelen. Legutóbb 2019-ben történt itt halálos kimenetelű cápatámadás, akkor a parttól alig száz méterre úszó fürdőzőre támadott egy vízi ragadozó.

Florida, New Smyrna Beach

A Nemzetközi Cápatámadási Adatbázis (ISAF) toplistájának élén az amerikai Florida állam áll, ahol minden évben több cápatámadást regisztrálnak, mint bárhol máshol a világon. Az itteni strandok közül is kiemelkedik a Volusia megyei New Smyrna Beach, ahol 1882 óta 303 ki nem provokált támadást jegyeztek fel. Környezettudományi szakértők szerint ennek oka részben az lehet, hogy a heves esőzések miatt a partmenti vizek itt meglehetősen zavarosak.

+1 Mexikó, Isla Mujeres

Májustól szeptemberig vándorolnak a mexikói partszakasz menték az óriási, ámde szelíd bálnacápák, akiknek a tiszteletére július közepén minden évben fesztivált is szerveznek a helyiek. Ez a faj az emberre szerencsére nem veszélyes, mivel a bálnákhoz hasonlóan a vízben található planktonokkal táplálkozik, vagyis létfontosságú „munkát” végez az óceánok szempontjából.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves