Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cleaning in the kitchen

7 konyhai eszköz, amit muszáj gyakran megtisztítani az egészség érdekében

2024. március 23.

3 perc olvasás

ELLE

konyha tisztítás konyhai eszköz
7 konyhai eszköz, amit muszáj gyakran megtisztítani az egészség érdekében
© Shutterstock

Te milyen gyakran tisztítod ezeket a konyhai eszközöket?


A konyha legpiszkosabb részei azok a helyek, amiket a leggyakrabban használunk. Azonban néhány fontos konyhai eszköz könnyen a baktériumok táptalajává válhat, ha nem tartjuk őket tisztán. Most mutatjuk, mire kell figyelni. 

Vágódeszkák

A vágódeszkák megtisztítása rendkívül fontos, valamint az élettartalmuk is attól függ, hogyan tartják karban őket. A műanyag vágódeszka a mosogatógépbe is betehető, de ha a fa vagy bambusz modell mellett tetted le a voksodat, akkor tisztítsd meg forró vízzel és mosogatószerrel minden egyes használat után. 

Szivacsok

Mivel a szivacsok sok szennyeződéssel és baktériummal érintkeznek, gyorsan és gyakran beszennyeződnek. Tisztítsd meg naponta a szivacsokat úgy, hogy bedobod őket a mikrohullámú sütőbe vagy a mosogatógépbe, hogy segítsenek elpusztítani a baktériumokat. A szivacs fertőtlenítéséhez 3/4 csésze fehérítőt is használhatsz, 5 percig kell áztatni, majd alaposan leöblíteni meleg vízben. Fontos tudni, hogy egyetlen szivacs sem tart ki örökké, érdemes havonta cserélni.

Vízszűrők 

A beépített szűrővel ellátott vízkancsó használata egyszerű és olcsó módja az ivóvíz minőségének javítására. De emlékszel, mikor cserélted utoljára a kancsó szűrőjét? Ha nem tartod be a gyártó cserére vonatkozó ajánlásait, a szűrő nem fogja tudni ellátni a feladatát. Mikor kell cserélni? A konkrét javaslatokat a kézikönyvben találod, de a legtöbb szűrőt 2-6 havonta kell cserélni.

Kulacsok

Az újrafelhasználható vizes palackok jó befektetést jelentenek. Ráadásul megfelelő karbantartás mellett évekig kitartanak. Általános szabály, hogy a kulacsot minden nap ki kell mosni. Ügyelj a könnyen kihagyható területekre, például a szájrészre, és fektesse be egy hosszúkás palacktisztító kefébe, amely segít elérni az alját.

Mosogatórongyok és törölközők

Innen kerülhet a legtöbb baktérium az ember kezére. Az egészséged érdekében érdemes naponta cserélni a mosogatórongyokat és a törölközőket, hogy távol tartsd a baktériumokat. A nagyon piszkos konyharuhákat külön mosd ki forró vízben, és cseréld ki, ha elszakadnak vagy erősen foltosak.

Fűszertartók

Ha legközelebb kitakarítasz, szánj időt a fűszertartókra is. A régi fűszerekkel való főzés valószínűleg nem árt, de kevésbé ízletessé teheti az ételt. Amikor új fűszereket vásárolsz, írd rá a vásárlás dátumát egy szalagra, és ragaszd rá a tartóra, mert így tudni fogod, hogy hány hónapos. Nincs kőbe vésett szabály, hogy mikor kell cserélni, de az egészségünk érdekében olykor-olykor érdemes takarítani és eldobni azt, amit nem használunk.

Műanyag tárolóedények

Mindannyian ismerünk valakit, aki éveken át szereti újrafelhasználni a régi joghurttartókat. Azonban ezeknek a felhasználása egy idő után nem a legjobb ötlet, ugyanis idővel a műanyag lebomlik, így a vegyszerek beszivárognak az ételbe. Érdemes minden használat után figyelni a kopás jeleire. Az elszíneződött, megrepedt dobozokat ki kell dobni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves