Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

New Year's Eve

5 furcsa szilveszteri szokás a világ minden tájáról

2023. december 31.

2 perc olvasás

ELLE

szilveszter hagyomány szokás
5 furcsa szilveszteri szokás a világ minden tájáról
© Shutterstock

Kíváncsi vagy, hogyan ünneplik a szilvesztert a világ többi részén? 


Magyarországon is rengeteg szilveszterrel kapcsolatos szokást ismerünk. Például sokan lencsét vagy disznóhúst esznek a meggazdagodás és szerencse reményében. A világ minden táján vannak furcsa hagyományok, most megmutatjuk a legérdekesebbeket. 

1. A spanyolok 12 szőlőszemet esznek

A spanyolok az év utolsó estéjén, pontban éjfélkor 12 darab szőlőszemet esznek meg. A gyümölcs az elkövetkezendő év 12 hónapját jelképezi, és Spanyolországban úgy tartják, ha figyelünk evés közben, akkor kiderült, hogy melyik hónapunk lesz édes”, és melyik „savanyú”. A hagyományt már az 1900-as évek eleje óta tartják. 

2. Tányértörés Dániában

Szilveszterkor a dánok nagy tányértörő hírében állnak. A hagyomány szerint szilveszter estéjén az emberek összetörik a már nem használt tányérjaikat azért. Mindezt általában a rokonaik és a barátaik háza előtt teszik, mert a hiedelem szerint minél több tányér halmozódik fel valakinél, annál szerencsésebb lesz az illető a következő évben. 

3. A madárijesztő égetés Ecuadorban

Ecuadorban madárijesztőt égetnek szilveszterkor. A hagyomány szerint, ha ezt megteszik az év utolsó napján, akkor az elmúlt év problémáit, nehézségeit és balszerencséjét sikeresen elűzhetik. Gyakori szokásuk egyébként az is, hogy fényképeket égetnek el, ami szintén segít abban, hogy maguk mögött hagyják a múltat. A madárijesztők egyébként gyakran politikusokat, sztárokat vagy más jelentős alakokat ábrázolnak.

4. A színes fehérneműk Latin-Amerikában

Mexikóban és több Latin-amerikai országban szilveszterkor az emberek színes fehérneműket viselnek. Úgy gondolják, hogy a piros szín szerelmet, míg az arany gazdagságot fog hozni nekik a következő évben, de ha a békére és harmóniára törekednek, akkor fehér fehérneműt kell felhúzniuk. A színt tehát az alapján választják ki, hogy ki mire vágyik a jövőben.

5. Japánban 108 harangot kongatnak egyszerre

A japán újévet vagy Oshogatsut éjfélkor 108 harangszóval fogadják a buddhista templomokban, hogy eloszlassák az emberi lények 108 gonosz szenvedélyét. A japánok úgy vélik, hogy ez a harangozás megtisztítja őket az előző évi bűneiktől. Általában az a hagyomány, hogy az év utolsó napján 107-szer harangoznak, míg újévkor a 108. alkalommal.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves