

Hitka András szakmai portfóliója csak úgy roskadozik a látványos budapesti gasztrohelyszínektől. Az elmúlt évek legfrissebb és legtrendibb éttermei, például a vibráló TODO, a IDA Bistro, a kobaltkék accentekkel felturbózott 101 tigris, a tüneményes Chez Dodo is mind az ő nevéhez kapcsolódnak.
Belsőépítészeti tanulmányait 2009-ben kezdte meg a KREA kortárs művészeti iskolában — két évvel később megbízták első megrendelésével, egy fotóstúdió megtervezésével. A korábbi kertészmérnöki képzést maga mögött hagyva végérvényesen átlépett az építészet szabad világába, ám a növények iránt érzett rajongását a mai napig belefűzi az enteriőrökbe. A grandiózus, nyitott tereket kortárs megoldásokkal és modernizmusból átemelt részletekkel tölti meg, hol üvegtégla térelválasztó, hol magyar mid-century-modern fotel formájában. Munkáinál az enteriőrtervezés gyakran teljeskörű formatervezésbe torkollik, amely minden apró komponensre kiterjed, legyen az egy egyedi asztalosmunka, kézműves kilincs vagy formatervezett lámpatest. Inspirációját a formákból, struktúrákból és szerkezetekből meríti, rajong a 20. század legnagyobb mestereiért, a “ház a házban” tervezői elvért, és időről-időre utazásokból töltekezik, a megszerzett élményeket és tapasztalásokat később vízióiba csoportosítja.
Idén is összeállítottuk a magyar design szakma legjobb és leginspirálóbb alkotóinak, termékeinek és szép tereinek listáit, amelyekből ti választjátok ki a magyar design szakma „Oscar-díjasait”. Ismerd meg őket, és szavazz a kedvenceidre szeptember 29. éjfélig!
A shortlistet idén a szerkesztőség tagjai állították össze szakmai érvek alapján, hogy aztán az olvasók, az EDIDA közönsége választhassa ki a kedvenceket. A kiválasztás során a jelölőbizottságot Osvárt Judit az ELLE Decoration magazin főszerkesztője vezette.