Quantcast

Schiaparelli

Hogyan vált a mellvért igazi feminista kiegészítővé?

© Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Manapság a celebek Lorde-tól, Cardi B-n át, Bella Hadidig szó szerint felvértezik magukat a divatjamúlt nemi szerepelvárások ellen.

Az énekes Lorde a héten egy Schiaparelli mellvértben jelent meg az amerikai Vogue címlapján – írja a The Guardian. A melltartót fémvirágok alkották, míg a szárak derékpántként funkcionáltak. Az új-zélandi zenész nemrég adott ki új albumot a természet transzcendentális erejéről Solar Power címmel, és mintha ez az öltözet is a természeti világhoz való hűségét jelezné. Meg talán védelmet is nyújt a városi környezet mesterségessége, valamint a munkáját ért újabb kritikák ellen.

Lorde-tól, Cardi B-n és Bella Hadidon át Gwyneth Paltrowig sok híresség viselt mostanában mellvértet, a kiegészítő ezáltal feminista trenddé vált. Az állandó online megfigyelés és kritika korában szó szerint fegyverként szolgálhat, bújtatott hivatkozással Jeanne d’Arcra. „Nőként minden pillanatban kiszolgáltatottak vagyunk politikailag, és elvárják tőlünk, hogy harcoljunk azért a feminizmusért, amit támogatunk – mondta Angela McRobbie kultúrteoretikus és kommentátor a The Guardiannek. – A mellvért tükrözi az érzést, hogy nőként megerősödtünk.”

Múlt hónapban Cardi B viselt arany mellvértet Lizzo Rumors című dalának klipjében, hozzájárulva a várandósság destigmatizációjához a popkultúrában.

Júliusban Bella Hadid jelent meg Cannes-ban egy másik arany mellvértben, egy tüdő formájúban, amely ugyanabból a Schiaparelli-kollekcióból származik, mint Lorde viselete. („Ha lenéztem volna, az emberek mindent láttak volna, és elég bizarr volt úgy sétálni a vörös szőnyegen, hogy olyan helyeken éreztem a szellőt, ahol általában nem szoktam” – mondta a Vogue-nak.) Másrészt viszont fizikai védelmet jelentett a fotósok villogó kamerái ellen.

„A mellvért mindenki szemét a mellkasra csábítja, de aztán vissza is hőkölünk, amikor rájövünk, hogy ez egy aranyozott tüdő, drágakövekkel kirakott hörgőkkel – mondta Andrew Groves, a Westminster Egyetem divattervező professzora a lapnak. – Ellentmondás rejlik a lágy, törékeny dolgok kemény, hideg aranyba foglalásában.”

McRobbie a testékszer kemény, metálos természetét a férfiak nőkkel kapcsolatos elvárásainak elutasításaként értelmezi. Kapcsolatot lát Donna Haraway amerikai akadémikus 1985-ös „Cybord Manifesto” című esszéjével, melyben Haraway azt írja: „Inkább lennék kiborg, mint istennő.”

A mellvért meghaladja a nemek közötti különbségeket és elvárásokat. „Menekülés a normatív testképtől. Haraway kiborgja azon az ötleten alapult, hogy radikálisan természetellenessé tegye a nőiességet és a női testet – mondta McRobbie. – És sok szempontból védelmet is nyújtott a test radikális átalakításával szemben.”

The Guardian