Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VILÁG KÖRÜL

A legjobb dizájn művésznegyedek a világon, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2023. február 21.

7 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

dizájn világ dubai város művésznegyed
A legjobb dizájn művésznegyedek a világon, amiket fel kell venned a bakancslistádra
© Instagram / Miami Design District

Akár úticélnak, akár megállónak, ezek a művésznegyedek megérnek egy kirándulást!


Lenyűgöző installációk, luxus lakberendezési márkák és remek éttermek, üzletek egy helyen, a színes kulturális életről nem is beszélve. A világ nagy városaiban ezek a művésznegyedek kihagyhatatlan élményt nyújtanak.


Top 10 művésznegyed, ahová mindeképp el kell jutnod:


Buena Vista, Miami

A Miamiban található Buena Vista, a dizájnnegyedek királynője, az 1990-es években alakult. Az egykor kopár raktárakban kialakított lakberendezési bemutatótermek, mára impozáns külsőt és helyet kaptak. Ez a nyüzsgő környék immár luxuskereskedők (például Cartier és Berluti) és világszínvonalú éttermek székhelye. Itt kerül megrendezésre továbbá minden decemberben az Art Basel és a Design Miami is. A negyedben híres építészek munkái is fellelhetőek, köztük a japán származású Sou Fujimoto installációja, és  R. Buckminster Fuller amerikai építész Fly's Eye Dome című művének reprodukciója.


A Junction, Toronto

A város fákkal szegélyezett, történelmi részén található a The Junction művésznegyed. Ez a Kanadai Csendes-óceáni Vasútról kapta a nevét, ami a történelem során a terület szívverését adta. A pezsgő negyedben érdemes meglátogatni a Mjolk minimalista lakberendezési üzletét és a helyi modern irodaszerboltot, a Take Note-ot is.  A bájos kiskereskedelmi központtól rövid, 20 perces sétára található a Kortárs Művészeti Múzeum is, ami szintén megér egy túrát.  A kellemes séta után, jól eshet pár korty sör a The Junction Breweryben, amely helyi kézműves söröket szolgál fel egy Art Deco épületben. 


Armoury Negyed, Vancouver

Az Armory Negyed, a kreatív elmék igazi mennyországa. Lakberendezési és építészeti irodákkal, dekor üzletekkel, galériákkal, antikváriumokkal, egyedi autókereskedőkkel és gourmet éttermekkel várja az idelátogatókat. Kezdetnek sétáljunk el a West Second Avenue lenyűgöző lakóépületei között és a Waterfall Building mellett, amely egy betonból és üvegből készült építészeti mérföldkő. Ráadásul a híres kanadai építész, Arthur Erickson tervezte. Majd keressünk inspirációt saját otthonunkhoz az Ann Sacks, a Livingspace, a Mint Interiors és a Stone Tile bemutatótermeiben.


Calle Lanín, Buenos Aires

Sok mai divatos dizájnnegyedhez hasonlóan, a Buenos Aires-i Metropolitan Design Center is egykor ipari épületekben kezdte bontogatni szárnyait.  Ám a 2010-es években hatalmas területet kapott, így lett Latin-Amerika legnagyobb tervezőközpontja. Ma amellett, hogy ez neveli ki a helyi kreatív tehetségeket, helyet ad egyedi dizájn workshopoknak, előadótermeknek, tantermeknek, könyvtárnak, kiállítási területeknek, múzeumoknak és kávézóknak is. A Design Centeren túl, a látogatók felfedezhetik a helyi utcai művészetet és a környező Barracas negyed lenyűgöző építészetét is. A macskakövekkel kirakott Calle Lanín házainak színes, festett homlokzatai, művészeti alkotássá fűznek össze 35 lakóépületet.


Maboneng körzet, Johannesburg

Dél-Afrika legnagyobb városában, a Maboneng körzetben, éttermek, butikok, galériák és kávézók várják a látogatókat a régi gyárépületek ölelésében. Maboneng dizájnközpontú látnivalói közé tartozik az Arts on Main, egy többfunkciós kulturális központ, amely egy átalakított ipari épületben található. Itt nyitott galéria-könyvesboltot David Krut, a dél-afrikai kortárs művészet népszerűsítője, ahol a látogatók felfedezhetik Johannesburg feltörekvő tehetségeit is.  A közeli Museum of African Design multidiszciplináris kiállításokat kínál. Ez az első ilyen jellegű múzeum a kontinensen. 


Surry Hills, Sydney 

Az egykor Sydney ruhaiparának otthont adó, központi fekvésű Surry Hills negyedet, ma Harbour City egyik legmenőbb részének tartják.  A virágzó kulináris kultúra, valódi világkörüli utazást kínál francia, amerikai, japán és közel-keleti kínálattal.  A dizájnrajongóknak érdemes felkeresniük a Surry Hills Marketet, ahol a város legkiválóbb kézműves alkotásait vásárolhatjuk meg. Ha még több egyedi kincsre vágyunk a város múltjából, látogassuk meg valamelyik vasárnap a Shannon Reserve-t a Crown és Collins sarkán; ott találhatunk olyan árusokat, akik mindent is árulnak az antik tárgyaktól kezdve a vintage ruházatokon át, egészen a kézzel készített kerámiáig. 


Shoreditch, London 

A Shoreditch Design Triangle minden szeptemberben beveszi az East End negyedet és egy sor dizájn eseményt hoz magával.  De Shoreditch egész évben is érdekes dizájn desztináció, számos utcai művészeti alkotásával; beleértve egy eredeti Banksyt a Rivington Streeten és a francia művész Grego szobrait a Shoreditch High Streeten.  Kincsek, régiségek és bútorok után vadászni pedig a Brick Lane vasárnapi piacán érdemes, az egykori ipari negyedben, ahol számos kortárs művészeti üzletet is felfedezhetünk.


Design District, Helsinki

A Diana Park köré épült művésznegyed Helsinkiben 2005-ben indult, és jelenleg 200 elismert tagot ölel fel, 25 utcában. Ha arra járunk mindenképp nézzünk be a Korkeavuorenkatu utcai neogótikus Designmuseoba, amely a finn kortárs művészet színe javát mutatja be, beleértve a grafikai tervezést, a divatot és az iparművészetet is. Innen rövid sétával elérhető a Lokal, egy koncepcióbolt, ahol egyedi textil-, üveg- és kerámiaalkotásokat árulnak, illetve az Armas Design, ahol pedig elegáns bútorokokat és kiegészítőket.  Végül irány a Michelin-csillagos étterem, a Demo, ami szezonális ételeket kínál öt-, hat- vagy hétfogásos étkezések alkalmával.


Roppongi Kerület, Tokió

A múzeumok és galériák növekvő számával a Roppongi negyed mindenkit kreativitásra ösztönöz.  A Roppongi Hills-ben, a Mori Tower 53. emeletén található Mori Művészeti Múzeumot a design, a kortárs kultúra és a vizuális művészetek kiállításai mellett, a lenyűgöző kilátás miatt is ajánlott meglátogatni.  A művészet szerelmeseit a Nemzeti Művészeti Központ és Suntory Művészeti Múzeum is lázba hozhatja.


D3 Dizájn Negyed, Dubai

A D3 néven is ismert Dubai Dizájn Negyed, a Közel-Kelet kreatív életének szíve. Minden novemberben itt rendezik meg a Dubai Dizájn Hetet, ahol kiállítások, installációk és egyéb programok sora mutatja be a régió elkötelezettségét a tervezés, a kézművesség és a technológia iránt.  Az elmúlt évben Stella McCartney is részt vett a  dizájnhéten Future of Fashion című, fenntartható anyagokból készült installációjával. A D3-ban olyan európai márkák bemutatótermeiben is vásárolhatunk, mint az Artemide, a Cosentino és Ligne Roset, de megismerhetünk olyan közel-keleti dizájnereket is, mint Aljoud Lootah, Ayah Al Bitar és Zuleya.  Ha pedig elkötelezett dizájnszerelmesek vagyunk, pihenjünk meg a Zaha Hadid által tervezett Dubai Hotelben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves