Quantcast

#FrayMe

Stella McCartney megtervezte a világ első gombabőrből készült táskáját

Stella McCartney megtervezte a világ első gombabőrből készült táskáját
© Stella McCartney

Több alternatív bőrből készült táskát láthattunk már, ám Stella McCartney #FrayMe táskája az első olyan luxuskategóriás darab, ami csak és kizárólag gombabőrből készült.

 

Csaknem ötévnyi kutatás, tesztelés és kísérletezés után a britek legendás tervezője, Stella McCartney a Bolt Threads alkotóival együtt megálmodta az első olyan luxuskategóriás táskát, ami csak és kizárólag Mylo gombabőr anyagból készült el.

Stella McCartney #FrayMe nevet viselő táskáját a gombák gyökérszerkezéből származó micéliumból, azaz gombák csírájából valósították meg – és meglepetésre sokkal tartósabb, mint azt első hangzásra gondolnánk! Az éveken át tartó tesztelések során ugyanis kiderült, hogy ez a gombabőrből készült táska legalább annyira erős és strapabíró, mint az állati bőrből készült változatok, ami fantasztikus teljesítmény.

A különleges sziluettel és az újrahasznosított alumínium láncpánttal rendelkező táskát először Párizsban, a 2022-es tavaszi/nyári divathéten mutatták be a nagyközönség számára, de csak nagyon korlátozott mennyiségben (összesen csak 100 darabban) kapható. Az extra limitált kiadásra azért volt szükség, hogy a márka felmérje a gombabőrből készült táska iránti érdeklődést, de ha minden jól megy és ha nagy sikernek örvend majd a darab, úgy további fejlesztések is várhatóak, sőt!

A tervező azt sem zárta ki, hogy a jövőben akár az összes táskáját is újra elkészítse a Mylo gombabőrből, ami egyébként közel sem lehetetlen küldetés. Az első hasonló táskát (az ikonikus Falabella táska gombabőrből készült prototípusát) ,ugyanis Stella McCartney már 2017-ben kifejlesztette a Bolt Threads vegán anyagkutatóival együtt, ám az a darab végül nem került sokszorosításra – helyette a londoni Victoria & Albert Múzeum egyik állandó kiállítási darabja lett.

„A világ első Mylo gombabőrből készült dizájner táskájának piacra dobása hatalmas mérföldkő az alternatív anyagkutatás és a fenntartható divat életében”

– mondja Dan Widmaier, az környezettudatos bőrmegoldások után kutató Bolt Threads alapítója és vezérigazgatója, aki hisz abban, hogy a környezettudatos és fenntartható divatnak egyre nagyobb létjogusultsága lest a jövőben.

Stella McCartney Mylo gombabőrből készült #FrayMe táskája július 1-től érhető el a hivatalos üzletekben, korlátozott darabszámban.

Via