Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VILÁG KÖRÜL

Nem mellékes: ezek a világ legszebb nyilvános WC-i

2022. november 08.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

világ wc legszebb nyilvános
Nem mellékes: ezek a világ legszebb nyilvános WC-i
© Getty Images

Ezek a nyilvános WC-k, igazi turistalátványosságok


Ha turistáskodunk, a nyilvános WC keresése inkább a szükséges rossz vagy a stressz kategóriába tartozik. De a világ legszebb nyilvános WC-i akár még úticélnak is megfelelnek.

Hív a természet 

A kínai Xuanwu városrész előkelő Deji Plaza bevásárlóközpontjának hatodik emeletén, sokkal inkább egy növényekkel teli palota várja a vásárlókat, nyilvános WC helyett. A sanghaji székhelyű X+Living által tervezett pihenő helyiség a természet bujaságát vitte a falak közé, fekete-fehér, arany és zöld textúrákkal körbe ölelve. A hatás rendkívül emelkedett és elegáns.


A semmi közepén

Ez a lenyűgöző építmény, ami egy gondosan kidolgozott művészeti installációnak vagy egy high-tech laboratóriumnak néz ki, valójában nem más, mint egy mellékhelyiség, amelyet Marit Justine Haugen és Dan Zohar oslói építészek terveztek a norvég fjordok közé, Uredd területére. 


Műremek

Szereted a bécsi Hundertwasser házat? Ha épp Új-Zélandon,  Kawakawa városában jársz, még ha nem is kell pisilni, érdemes megnézni az osztrák művész által tervezett nyilvános WC-t. Kevesen tudják, hogy Friedensreich Hundertwasser 1975-től haláláig ebben a városban élt és ez az egyetlen műve, ami a Föld déli féltekén készült.


Hullámokat vet

Colorado államban, Minturn kisvárosában, a művészet és az építészet lenyűgöző kombinációja az Eagle Town Park gyönyörű természeti környezetében ez a nyilvános WC. A 2015-ben épült mellékhelyiségek kialakítása Minturn bányászattörténetére reflektálnak. A férfi és női vécék előregyártott hullámzó formái, a Sziklás-hegységben található bányák barlangszáját idézik meg. A 320 fadarabból és 3D nyomtatási technológiával készült WC-k belül minimalista kialakításúak. 


Arany kalitka

Ezt a londoni,  a Wembley Stadion közelében található arany színű, nyilvános WC-t 2013-ban Gort Scott építész tervezte. Az egyedülálló geometrikus épület egy parkosított sétálóövezetben, egy forgalmas utcasarkon található. A WC-k öblítéséhez egy speciális tartályba gyűjtött esővizet használnak. Esténként a jól megvilágított belső terek, ragyogó hatást keltenek, garantálva, hogy a járókelők könnyen megtalálják, ha rájuk tör a szükség.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves