Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Sorozat

Ezeken a lenyűgöző helyszíneken forgott A korona ötödik évada

2022. november 18.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

diana erzsébet királnyő korona ötödik évad botrányos
Ezeken a lenyűgöző helyszíneken forgott A korona ötödik évada
© Getty Images / Tim Graham Photo Library

A korona botrányos ötödik évada ezeken a helyszíneken elevenítette fel a brit királyi család viharos múltját.


A Netflix sikersorozatának régen várt ötödik évada november 9-én debütált. A korona már eddig is sok vihart kavart a közvéleményben és a királyi család tagjai között. A következő évadban pedig egyebek között Diana híres TV interjúja borzolja tovább a kedélyeket. A sorozat készítői és díszlettervezői a legkisebb részletekbe menően igyekeztek megalkotni a drámai cselekmények helyszíneit. Sok jelenet ott forgott, ahol eredetileg is történt, van, amit azonban máshol építettek fel.

Britannia

Az ötödik évad, az óriási királyi hajó, a Britannia avatóünnepségével kezdődik, ami 44 évig szolgálta a királynőt és családját, míg 1997-ben leszerelték és azóta Edinburgh partjánál kikötve várja a turistákat. Hihetetlen, de az évad 5%-a, az eredeti hajó alsó fedélzetén lett leforgatva, ami igazi kihívást jelentett a készítőknek.

Azt hiszed, ez a hajó csak néhány vitorla, de valójában hatalmas

- mesélte Martin Childs a sorozat díszlettervezője.


Balmoral kastély

Mivel a skót kastély a királyi család privát nyári rezidenciája, itt nem forgathatott A korona stábja, így esett a készítők választása a nagyon hasonló stílusú Ardverikie Birtokra. A kastély belső tereiben mindenhol feltűnnek a kockás drapériák: a lámpabúrákon, függönyökön, párnákon, míg a falakat damaszt stílusú tapéták borítják. Alison Harvey, a sorozat dekoratőre számára a szobák berendezése végtelen lehetőséget kínált.

Körülbelül millió dolog kombinációját lehetett elképzelni ezekben a terekben

- mesélte.


Kensington-palota

Az ötödik évadban a készítőknek lehetőségük volt kilépni a korábbi évadok klasszikus enteriőr stílusából, mivel nagy szerepet kapott Diana lakása a Kensington-palotában, amit saját ízlésére alakított. A walesi hercegné rajongott a '90-es évek popkultúrájáért, ezért bátran bánt a kor divatos színeivel és bútoraival saját otthonában is. 


Buckingham-palota

Ahogy a Balmoral kastélyba, úgy Erzsébet királynő otthonába, a Buckingham-palotába sem volt bejárási joga a sorozat készítőinek, így 11 különböző helyszínen vették fel az ottani jeleneteket, olyan bravúrosan összefűzve, hogy ez senkinek nem tűnik fel. A legtöbbet a Lancaster Házban rögzítették, aminek belső terei a Buckingham-palotához hasonlóan barokk, rokokó és 19. századi dekorációval rendelkeznek.


Windsori kastély

A sorozat talán megrázóbb jelenete, amikor a lesújtott Erzsébet királynő a Windsori kastély leégett falai között áll. A készítők természetesen egy történelmi építményt sem károsítottak meg a tűzvész jelenetei kedvéért. A belső terek pusztulásánál viszont újraépítették majd leégették azt a szobát, amit a Burghley-házban használtak Károly és Fülöp herceg beszélgetéséhez, miután Mountbatten meghalt. Azt szerették volna, ha a nézők egy ismerős teret látnak elszenesdni. 


Windsor Villa

Ahogy a lemondott király, az egykori VIII. Eduárd és felesége is meghal, franciaországi otthonuk hanyatlásnak indul. A sorozatban az egyiptomi milliárdos, Mohammed Al-Fayed elhatározza, hogy felújítja a hatalmas villát a királyi család számára. A felújítási munkálatok jelenetienek nagy részét az angliai Halton Ház homlokzatának felhasználásával vették fel, ami nem véletlenül hasonlít ennyire a párizsi hercegi villára. A 19. század végén a Halton Ház Alfred de Rothschild kezébe került, akinek megbízásából a francia kastélyok jellegzetes stílusára építették át az épületet.


Dodi Paradise Cove-i háza


Azt hiszem, megtaláltam. A tökéletes ház… ma le kell foglalóznom, különben Michael Douglas megveszi előlem

– mondja Dodi Al Fayed, Diana szerelme, apjának, Mohamednek a sorozatban. A kaliforniai Malibuban található, több száz négyzetméteres palota pazar belső tereibe a sorozat csak egy rövid bepillantást enged, de ahogy azt sejteti a történet, a helyszín a következő évadban is feltűnhet, mint Dodi és Diana szerelmi fészke.

Fotó: Getty Images / Ann Summa

Fotó: Getty Images / Ann Summa

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves