Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LIVING ROOM

Ezt az 5 hibát kerüld el a nappalid dekorálásánál

2023. május 07.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

home office lakberendezés étkező nappali dekorálás nappali berendezés nappali tárolás
Ezt az 5 hibát kerüld el a nappalid dekorálásánál
© Shutterstock

A nappaliban töltődünk, kapcsolódunk, ezért ügyelni kell arra, hogy kiszolgálja ezeket a funkciókat.


A nappali a legreprezentatívabb hely egy otthonban, vagyis ezt a szobát látják a vendégeink és mi is jó eséllyel itt töltjük a szabadidőnk nagy részét TV-t nézve, olvasva, beszélgetve. Azonban 5 gyakori hiba megnehezíti a kikapcsolódást a nappaliban és akár élvezhetetlenné is teheti az ottlétet. Ezeket jobb elkerülni!

1. Impulzus vásárlás

Nehéz ellenállni egy épp divatos lámpának, díszpárnának vagy akár egy fotelnek, de az ilyen hirtelen, nem átgondolt vásárlások egy össze-vissza stílusú nappalit eredményezhetnek. Ami nem lenne feltétlenül baj, ha egy koncepció, színvilág vagy hangulat mentén viszünk be újabb elemeket a térbe. A lényeg, hogy ne azért vásároljunk meg egy darabot, mert az épp divatos, hanem azért, mert jól kiegészíti a már meglévő bútorainkat és hűen tükrözi a személyiségünket is.

2. Szépség a praktikum rovására

Mivel a nappalinkat láthatják a barátaink a legtöbbet, hajlamosak vagyunk olyan bútorokat válogatni, amik elsősorban szépek, tetszetősek, arról viszont megfeledkezünk, hogy kényelmesek, praktikusak-e. Például a manapság népszerű és kecses 3 személyes kanapék, remekül mutatnak bármilyen nappaliban, de ha mi szeretünk elnyúlni a TV előtt, nem fogunk tudni pihenni rajta. De igaz ez fordítva is: ha sok vendéget szoktunk fogadni, kevés lesz egy kanapé vagy egy 4 személyes étkezőasztal. A lényeg, hogy az életvitelüket átgondolva válasszunk bútorokat a nappalinkba.

3. Elhatárolatlan funkciók

Az egybenyitott terek korszakát éljük, bár a koronavírus ráébresztett minket a terek elhatárolásának fontosságára. Mivel általában a nappali a legnagyobb helyiség egy otthonban, ide kerülhet a konyha, étkező mellett a home office vagy olvasó sarok, esetleg egy kis edző terület vagy a gyerekek játékszőnyege. Ennyi funkciót, vizuális elhatárolás nélkül, már nem bír el egy óriás nappali sem. Megoldást jelenthetnek az egyszerű térhatárolási eszközök, de a többfunkciós bútorok is, például kinyitható asztalok.

4. Kevés lámpa 

A nappalira mindennél jobban igaz, hogy nem működik réteges megvilágítás nélkül. Vagyis egy erős mennyezeti lámpa kevés ehhez a térhez, mert szinte semelyik funkcióját nem szolgálja ki. Az általános megvilágítás mellett kellenek még a nappaliba olvasó/dolgozó lámpák, erős célzott fénnyel és meleg hangulat fények, asztali lámpák, süllyesztett spot lámpák vagy/és falikarok formájában. Így érhetjük el, hogy minden tevékenységhez ideális fényt tudunk felkapcsolni.

5. Tároló hiány

A nappali több funkciójából fakadóan, rengeteg cucc kell, hogy elférjen benne és ideális esetben úgy, hogy nem szem előtt vannak, hanem mindennek meg van a helye egy szekrényben, dobozban. Az elől hagyott dolgok, a rendetlenség ugyanis stresszt okoznak a szervezetünkben, képtelenség kikapcsolódni vagy kapcsolódni egy tárgyakkal vizuálisan túlzsúfolt térben. Ezért első körben érdemes alaposan átgondolni, mi az, amire tényleg szükségünk van, majd találjunk a legfontosabb dolgoknak egy megfelelő polcot, fiókot, ahová, ha lehet mindig vissza tesszük használat után. 


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves