Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

REND A LELKE

Ettől a 10 dologtól szabadulj meg azonnal, ha rendet akarsz tenni!

2022. november 21.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

tippek rendrakás szelektálás
Ettől a 10 dologtól szabadulj meg azonnal, ha rendet akarsz tenni!
© Shutterstock

Végy egy nagy szemetesszákot és kezdődhet a rendrakás!


Sokan úgy gondolják, a rendrakás, a szelektálás és a felesleges cuccoktól megszabadulás egy óriási, egyszer elvégzendő feladat, amin ha túl vagyunk, a rend örökre az otthonunkban marad. Pedig sokkal jellemzőbb, hogy a kisebb kacatok átveszik az uralmat a jól átgondolt rendszerezési stratégiáktól. Na ezektől a „láthatatlan” bajkeverőktől kell újra és újra megszabadulni!

1. Lejárt élelmiszerek

Ha a hétvégi nagybevásárlás után jó sok élelmiszert bezsúfolsz a hűtőbe, a kamrába, a szekrényekbe, biztos veled is gyakran előfordul, hogy néhány dologról elfeledkezel, majd egy újabb vásárlás termése még hátrébb tolja az egyre öregedő élelmiszert, mígnem mire megtalálod, lejárt a szavatossága. Ezért túrd fel a polcaidat és mindennek ellenőrizd a lejárati dátumát és döntsd el meg fogod-e/fogjátok-e enni valaha őket! Ha nem, de még fogyaszthatóak, az Élelmiszerbank szívesen fogadja az adományokat, ha lejárt, mehet a tartalma a kommunálisba, a csomagolása pedig a szelektívbe.

2. Bevásárló szatyrok

Ugyan manapság mindenki igyekszik saját textilszatyrot, tárolókat vinni a bevásárláshoz, sajnos még így is sok műanyag szatyor, kis nejlonzacskó gyűlhet össze valamelyik fiókban. Ezeket tartogatni, hogy jó lesz még egyszer valamire, teljesen felesleges. Ha pedig a textilszatyrodat mindig az elsőszobába rakod vissza úgy, hogy szemelőtt legyen, kevesebbszer kell műanyag-, papírzacskót venni helyette.

3. Ágyneműk

Ahogy a divatban, úgy az ágynemű  trendekben is változnak a stílusok. Lehet, hogy még 5 éve nagyon tetszett egy szép színes, virágoságynemű garnitúra, amit mostanra ki nem állhatsz és csak az ágynemű tartódban, szekrényedben porosodik, tartalékként vagy vendéghuzat címszó alatt. Mivel rengeteg helyet foglal, ideje megszabadulni tőle, vagy egy charity boltba vinni.

4. Régi gyógyszerek

Az évek során sokféle gyógyszert felhalmoz az ember, fájdalomcsillapítókat, krémeket vagy olyan készítményeket, amiknek csak egyszer vette hasznát. Ezek bizony, ahogy az élelmiszerek, egyszer lejárnak és érdemes elvinni őket a gyógyszertárak gyűjtődobozaiba, hogy ne foglalják otthon a helyet.

5. Ételhordók, dobozok

Ha csak nem rendszeresek nálad a nagy családi ebédek, amik után szétosztod a családtagok közt a maradékot, a rengeteg műanyag ételhordó feleslegesen veszi el a helyet hasznosabb dolgoktól a konyhádban. Tarts meg annyit, amit ténylegesen használsz a mindennapokban!

6. Törlőrongyok, szivacsok

Ha te is az a típus vagy, aki rengeteg törlőrongyot, szivacsot felhalmozol a takarításhoz, aztán megfeledkezel a hollétükről, vagy csak simán, ha veszel újakat, nem dobod ki a leharcolt darabokat, ideje változtatni ezen a szokáson. Limitáld hány darabra van szükséged és csak akkor vegyél újat, ha a régiektől meg akarsz szabadulni!

7. Pipere cuccok

Egy tuti ránctalanító krém, egy mélyhidratáló testápoló vagy egy trendi színekben pompázó  szemhéjfesték készlet, olyan cuccok, amikre a boltban úgy érezted, elengedhetetlenül szükséged van. Aztán egy-két használat után, lefokozódtak és a fürdőszekrényed polcának alján várják, hogy újra felfedezd őket. Nézd meg jók-e még egyáltalán, döntsd el fogod-e még használni, ha nem, ajándékozd el!

8. Bizsuk

A fast fashion üzleteknek köszönhetően egy dekoratív bizsu és ékszer filléres mulatság, de sok belőlük elkerülhetetlen rendetlenséget okoz a fésülködő asztalodon vagy fürdőszekrényedben. Válogasd ki azokat, amiket gyakran használsz, és szabadulj meg azoktól, amik már nem mozgatnak meg benned semmit! 

9. Papírok, levelek

Ugyan a digitalizáció hatására egyre kevesebb levelet kapunk, de még így is sok értesítés érkezhet postán, illetve sok hivatalos papír gyűlhet fel az asztalodon. Amikre már nincs szükséged, vidd el iratmegsemmisítőbe, vagy ha van barátod, akinek van kandallója, égessétek el egy hideg téli estén egy bor mellett.

10. Tollak

Még ha a legtöbb írásos kommunikáció mára emailen keresztül történik, a konferenciákon, rendezvényeken a reklámtollak valahogy nem mennek ki a divatból, amik aztán otthon gyűlnek, hiszen jól jöhetnek, ha fel kell jegyezni valamit gyorsan. Csakhogy pont akkor amikor kellenének, lehet nem működnek, mert könnyen kiszáradnak. Próbáld ki az összes tollad és dobd ki a használhatatlanokat!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves