Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Home office

Így rendezd be a home office-od: stílusos és praktikus otthoni irodák

2022. augusztus 15.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

home office lakberendezés lakberendezési trendek otthon otthoni iroda munkaállomás
Így rendezd be a home office-od: stílusos és praktikus otthoni irodák
© Getty Images

A home office nem egyenlő azzal, hogy ki sem kelsz az ágyból, csak az öledbe veszed a gépedet. Sőt, minél jobban kialakítod az otthoni munkaállomásodat, annál hatékonyabb lehetsz! 


Az otthoni iroda a koronavírus-járványnak „köszönhetően” már nem csak a munkamániások vagy gazdagok kiváltsága, hanem nagyon is alapvető szükséglet lett egy otthonban. Mivel azonban a legtöbb irodai bútornak a funkcionalitás az erőssége, nehéz otthonos home office-t kialakítani.

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, ami segíthet!

Íróasztal

Nyilván ez az első, amit beszerzünk a home office-hoz, de érdemes a nagyon egyszerű daraboktól kicsit merészebbet választani, például edzett üveg asztallaposat, külön fiókosszekrényekkel vagy vintage, könnyedebb típusokat, amik lágyítják a munkahely-érzetet. Ha gyakran dolgozunk a két kezünkkel is, például rajzolunk vagy varrunk, egy bakokon álló asztallap is jó választás lehet. 

Szék

Az otthoni irodába nem lesz elég az étkezőasztaltól lenyúlt egyik étkezőszék, mivel jó eséllyel sok időt ülünk ott, körülbelül annyit, mint a munkahelyünkön. Ha lehet, törekedjünk a legjobb ergonómiájú székre, ami azért nem is áraszt irodahangulatot. Ha kis helyen, kevés fénnyel sikerült megoldani a home office-t, mindenképpen kerüljük a fekete széket, próbálkozzunk mustársárgával, tört fehérrel vagy bőrrel. Persze választhatunk dizájndarabot is, mint amilyen az Eames fivérek forgószéke.

Világítás

Először is, mielőtt bármilyen típusú mesterséges világításban gondolkoznánk, hozzuk ki az otthoni irodaterünk természetes benapozottságából a legtöbbet. Tegyük az asztalunk egy ablak közelébe, de ha lehet, ne közvetlenül alá, inkább mellé, hogy oldalról jöjjön a fény. Ha közvetlenül mögöttünk van az ablak, nehéz lehet a számítógép képernyőjét látni, ha előttünk, az erős fénytől káprázhat a szemünk. Szükségünk lesz még egy erős, körülbelül 4000 kelvines, LED-es munkalámpára, illetve kisebb, haloványabb fényforrásokra, mint egy állólámpa vagy dekorációs asztali lámpa. Ezektől lesz ugyanis hangulatos az otthoni irodánk, munkasarkunk. 

Utolsó simítások

Ki mondta, hogy egy irodának semlegesnek és lélektelennek kell lennie? Éppen ellenkezőleg, a kutatások szerint jó hatással van a hatékonyságunkra, ha jól érezzük magunkat egy környezetben, főleg, ha órákat töltünk ott munkával, ezért ennek a térnek esztétikusnak is kell lennie. Bár nem illene egy hagyományos munkahelyre, de például egy pléd vagy párna a széken nagyon hangulatos hatást adhat az otthoni irodánknak, vagy egy érdekes szőnyeg, ami amellett, hogy sokkal barátságosabb közeget teremt, még a padlót is védi a gurulós székünk kerekeitől.

Ne feledkezzünk meg a tükrök jótékony hatásairól sem, vagy akár olyan apróságok jelentőségéről, mint egy dekoratív papírszemetes, ceruzatartó vagy váza. Azt a falat, amire nézünk munka közben pedig érdemes külön gonddal kidekorálni képekkel, jól sikerült munkákkal, bekeretezett elismerésekkel, bármivel, ami motivál vagy vizuálisan inspirál minket. 

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves