Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PRAKTIKUS KONYHA

8 hiba, amit kerülj el a konyhád berendezésénél

2023. január 12.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

konyha tervezés hibák praktikum
8 hiba, amit kerülj el a konyhád berendezésénél
© Instagram / Sheraton Interiors

Ha belevágsz a konyha át-, vagy kialakításba, ezeket a hibákat kerüld el, nehogy később okozzanak bosszúságot!


A konyha egy multifunkcionális tér manapság: nem csak főzésre, ételtárolásra is alkalmasnak kell lennie, de formális beszélgetéseknek, gyors vacsoráknak is jó, ha helyet ad. Ahhoz, hogy a funkcióit maradéktalanul ellássa, már a tervezésnél érdemes átgondolt döntéseket hozni. Csak a legegyszerűbbet említve fontos például betartani a konyha technikai sorrendjét: hűtő-mosogató-tűzhely. De akadnak még itt aknák, amikre nem szabad rálépni!

1. Nincs elég hely a közlekedési útvonalaknak

Akár egy, akár két soros, akár L vagy U alakú, akár szigetes konyhád van, nagyon fontos, hogy legyen elég, legalább 1 méter szélességű közlekedési útvonalad minden hasznos oldalról. Egy sziget esetében ez azt jelenti, hogy kényelemesen körbejárhatónak kell lennie.


2. Kevés beépíthető fal

Ugyan sok minden elfér a nyitott polcokon, az alsószekrényekben, legyünk őszinték, a legtöbb konyhai cuccunknak a legjobb helye mégiscsak faliszekrényekben, ajtók mögött lesz. Ehhez azonban olyan falszakaszra van szükség, amin nincs ablak.


3. Túl vagy alulméretezett sziget

Egyre népszerűbbek a konyhai szigetek, amik főleg nagy terekben érvényesülnek. Ha viszont túl nagy teret adunk ennek az elemnek, lehet, hogy leuralja a konyha többi részét, elveszi például a közlekedéshez szükséges teret tőle. Ha viszont túl kicsi a sziget, lehet nem tölti be a kívánt funkciót, például nem lehet kényelemesen leülni hozzá reggelizni, nem férnek el a tálak vagy a mosogató rajta.


4. Nincs hely a lábaknak

Ha már sziget vagy reggeliző bárasztal, sokszor kihagyjuk a tervezésből, hogy leülni és kényelmesen enni ezeknél az elemeknél csak úgy lehet, ha van elég hely a pult alatt a lábaknak.


5. Rossz helyre rakott mosogatógép

A legjobb helye a mosogatógépnek a mosogató közvetlen közelében van, mellette leginkább, illetve jó, ha az edény-, pohártartó faliszekrényekhez is viszonylag közel van a kipakolás gördülékenysége miatt. Ha nincs meg ez az optimális távolság, nagyobb kosszal, csepegtetéssel és törött edényekkel kell számolnunk.


6. Nem átgondolt szokások

Ha konyhatervezésbe fogunk, gyakran elragadnak minket az olyan részletek, mint a szekrények színe, a csempe mintája, pedig a jó konyha nem csak szép, de a kezünk alá dolgozik. Vannak alapszabályok (hűtő-mosogató-tűzhely sorrend), de jó, ha átgondoljuk nekünk mire van szükségünk. Elég nagy a szemetesnek szánt hely, és a szemetes? Mennyi edényünk van, mennyi tároló kell nekik? Van-e kamránk vagy a száraz ételeknek a szekrényekben kell hely? 


7. Túlgondolt konyhaforma

Gyakran előbb döntünk az L alakú vagy szigetes konyha mellett, mint ahogy felmérnénk, hogy a konyhának szánt térbe egy 1 soros konyha a legjobb, az funkcionál majd tökéletesen. 


8. Gyenge megvilágítás

A konyha, munkatér, ezért nagyon fontos, hogy legalább 10 wattos LED fény világítsa meg a pultot, ahol az ételeid készíted. Másrészt a mennyezeti és a fali szekrény alatti lámpák mellett jó szolgálatot tehetnek a falikarok, spot lámpák és a vitrines szekrényekbe helyezett lámpák is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves