Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TOXIKUS FŐNÖKÖK

Meglepő, mi okozza a mérgező munkakörnyezetet 2024-ben

2024. május 16.

2 perc olvasás

ELLE

főnök munkahely munkakörnyezet toxikus munka
Meglepő, mi okozza a mérgező munkakörnyezetet 2024-ben
© Shutterstock

Az elmúlt években rengeteget változott a munkaerőpiac, a hibrid munkarend megjelenésével pedig több a konfliktus, mint valaha.


Az elmúlt évek alaposan felrázták a munkaerőpiacot, teljesen új preferenciák születtek a munkavállalók és a munkaadók részéről is. Ennek köszönhető az is, hogy több a toxikus munkakörnyezet, mint valaha. 

A COVID mindent átvariált

A koronavírusnak köszönhetően, többen dolgoznak otthonról mintha valaha, ám sokan a hibrid munkavégzésssel is megelégednek.

Vannak, akik a koronavírus óta úgy gondolják, soha nem lennének képesek visszamenni teljes irodai állásba dolgozni, szóba sem jöhet az, hogy 8 órát eltöltenek egy munkahelyen, és naponta oda, valamit haza utazzanak. 

Emiatt vannak, akik inkább állást váltottak, de olyan cégek is, akik arra kényszerültek, hogy egyes pozíciókat teljesen home office kompatibilissé, vagy akár hibriddé tegyenek.

A probléma általában akkor jelentkezik, amikor valaki hibrid munkarendben dolgozik, a HR szakértők szerint a vezetők ugyanis egyértelműen csődöt mondtak ebben a szituációban. A főnökök nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy beosztottjaik néha jelen legyenek, néha pedig ne. Ezt sokan nem tudják kezelni, ami növekvő feszültséghez vezet a munkahelyeken.

A toxikus munkakörnyezet miatt tréningek kellenek

Mint kiderült, a szakértők szerint külön tréningen kellene résztvenniük a vezetőknek, hogy megtanulják kezelni ezt a sokszor kiszámíthatatlan munkarendet. Sokan nem adják meg a beosztottaknak a hibrid munkarenddel járó előnyöket, és próbálják arra rávenni őket arra, hogy szinte teljes állásban bent tartózkodjanak a munkahelyen.

Külön nehézséget jelent, hogy a munkaadóban megmaradjon a bizalom, mert sokan úgy érzik, nincs akkora befolyásuk és kontrolljuk a munkavállaló felett, mint korábban. Ez pedig bizalmi problémákat vet fel, amelyen nagyon nehezen lépnek túl.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves