Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MONEY

5 lépés amit ha betartasz, nagyobb eséllyel kapsz fizetésemelést

2024. július 05.

2 perc olvasás

ELLE

pénz fizetésemelés
5 lépés amit ha betartasz, nagyobb eséllyel kapsz fizetésemelést
© Shutterstock

A legtöbb ember kellemetlenül érzi magát, ha pénzről kell beszélnie. Ettől függetlenül fontos tudni, hogyan illik fizetésemelést kérni.


Kevés olyan ember van, aki magabiztosan oda mer állni a főnöke elé, majd kijelenteni, hogy úgy érzi, a munkája több pénzt ér. Pedig minél előbb sajátítod el az erről való kommunikációs készséget, annál nagyobb szívességet teszel a karrierednek. Hogyan illik fizetésemelést kérni?

kínos téma a fizetésemelés?

Természetesen nem csupán a kommunikációs készségeken múlik az, hogy sikerrel jár-e az a munkavállaló, aki fizetésemelést kér. Ilyenkor a legjobb, ha megvizsgálod nem csupán a te munkádat, de a cég helyzetét is. Ha ugyanis éppen most bocsátottak el embereket a gazdasági nehézségek miatt, valószínűleg nem ez az ideális alkalom. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell engedned ezt a témát, csupán azt, hogy a siker mértékét befolyásolhatja számtalan tőled független tényező.

Lássuk, mely lépéseket érdemes betartanod, hogy megkapd a vágyott fizetésemelést!

Nincs e-mailezés

A legtöbb vezetőnél már az is automatikus elutasítást ér, ha e-mailben keresik meg a fizetésemeléssel kapcsolatban. Ne akard a képernyő mögé bújva kitárgyalni a témát, sokkal jobban értékelik, ha őszintén, szemtől szemben elmondod a vágyaidat és problémáidat.

Piaci érték

Semmiképpen ne érkezz adatok nélkül a megbeszélésre. Irány a Google és a LinkedIn, és derítsd ki, hogy akár a hasonló cégeknél, hasonló pozícióban milyen összegeket keresnek mások. Hidd el, ez az egyik legföldhözragadtabb, de legbiztosabb módszer is.

szólj előre!

Ne egy ebédszünetben támadd le a főnöködet a kérdéseddel, inkább írj neki egy e-mailt, hogy szeretnél megvitatni pár dolgot a munkáddal, valamint a biztosított csomagoddal kapcsolatban. Ne írj részleteket, csupán annyit mondj, mikor és hol lenne alkalmas számára. 

Mit kérsz?

Ha nem csupán pénzre vágysz, hanem több felelősségre és izgalmas feladatokra, akkor ezt is tudasd a feletteseiddel. Ne követelőzz, de add a tudtukra, hogy úgy érzed, készen állsz egy új területen kipróbálni magadat, vagy feljebb lépni a ranglétrán.

Figyeld meg!

Egyszerűen képben kell hogy legyél a főnököd mindennapjaival. Változékony, hogy ki mennyit tud a feletteséről, ám az biztos, hogyha kicsit nagyobb rálátásod van a mindennapjaira, akkor jobban meg tudod határozni, mikor érdemes hozzá fordulnod a kérdéseiddel.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves