Quantcast

#MeToo

Marokkóban elindult az egyetemeken zajló szexuális zaklatás felszámolása

Marokkóban elindult az egyetemeken zajló szexuális zaklatás felszámolása
© Tassii

A diáklányok leszámolnak az egyetemi környezetben történő szexuális zsarolást övező tabuval Marokkóban, ahol egyre többen követelik a zaklatás áldozatainak hatékonyabb védelmét.

„Egy évvel ezelőtt azzal az ürüggyel rúgtak ki az egyetemről, hogy csaltam egy vizsgán, pedig valójában csak nem engedtem az egyik professzorom szexuális zsarolásának” – mondta Nadia, a Casablanca melletti Settatban található Hassan I. Egyetem joghallgatója.

PÉLDÁTLAN KÍSÉRLETEK 

„Az én esetem nem volt egyedi, más lányok is szenvedtek hasonló dolgoktól, de senki sem akart meghallani minket” – emlékszik vissza a 24 éves lány. Az egyetem most öt professzor botrányától hangos: egyiküket január 12-én két év börtönbüntetésre ítélték, a másik négy professzor pere pedig hétfőn újabb tárgyalással folytatódik.

Ezek a perek példa nélküliek a térségben: a felsőoktatásban elkövetett szexuális zaklatás esetei az elmúlt években Marokkóban is nyilvánosságra kerültek, de gyakran anélkül, hogy panaszt tettek volna. Az, hogy valaki fel meri jelenteni a támadóját, ritka lépés egy olyan konzervatív társadalomban, amely gyakran arra kényszeríti a szexuális erőszak áldozatait, hogy hallgassanak.

A MAROKKÓI NŐKET ÖVEZŐ TABUK MEGTÖRÉSE

Nadia és más áldozatok számára a képernyőfotók széles körű közzététele, amelyeken a tanárok a jó jegyekért cserébe szexuális szívességeket követelnek, ráébresztette őket a jelenség mértékére. „Korábban nem gondoltam arra, hogy feljelentést teszek, de a botrány kirobbanása után polgári pert indítottam. Az akciómmal más áldozatokat is arra bátorítok, hogy lépjenek fel az ilyen jellegű cselekményekkel szemben” – hangsúlyozza Nadia, aki visszatérhetett a tanszékére.

Az áldozatok történeteinek elterjedésében hatalmas szerepet játszik a 7achak elnevezésű feminista oldal, amely december végén az Instagramon indított felhívást. Ennek köszönhetően két újabb egyetemi botrányra derült fény.

„Amint elindult a felhívás, tanúvallomások sokasága érkezett, és a bizonyítékokkal alátámasztottakat közzétették” – mondta Sarah Benmoussa, az oldal alapítója, akinek célja, hogy megtörje a marokkói nők életét övező tabukat.

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS MEGKÖNNYÍTÉSE 

Tangerben január elején letartóztatták egy fordítóiskola egyik tanárát, és szexuális zaklatás miatt eljárást indítottak ellene - mondta Aicha Guellaa, a felperes ügyvédje. Guellaa emellett megosztotta azt is, hogy közel 70 panaszt nyújtottak be a Tetouani Egyetemen anélkül, hogy a vezetőség reagált volna ezekre, és felszólította az ügyészt, hogy vizsgálja ki a történteket. 

A szexuális zaklatással szemben a zéró tolerancia elvét fogják alkalmazni - ígérte Abdelatif Miraoui felsőoktatási miniszter. „Elengedhetetlen, hogy végigkísérjük az úton az áldozatokat, és megkönnyítsük az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésüket” – mondta Karima Nadir aktivista.

Forrás: Elle