Quantcast

Miniszterelnök

Kinevezték Tunézia első női kormányfőjét, mégsem teljes az öröm

Kinevezték Tunézia első női kormányfőjét, mégsem teljes az öröm
© TUNISIAN PRESIDENCY / AFP

Az ország függetlenné válása óta első alkalommal neveztek ki nőt Tunézia kormányfői posztjára. Az azonban kérdéses, mennyire kap szabad kezet a munkájához. 

Két hónappal az előző kabinet vezetőjének menesztése után Kais Saied tunéziai elnök egy nőt nevezett ki a kormánya élére. Ezzel a 63 éves Najla Bouden Romdhane lett az első nő, aki ilyen magas pozíciót tölthet be egy arab országban. „Ez egy történelmi pillanat, megtiszteltetés Tunézia számára, egyben tiszteletadás a tunéziai nők felé” – fogalmazott az elnök a kinevezés kapcsán.

Az új kormányfőre nagy nyomás nehezedik, első feladata, hogy a lehető leghamarabb új kormányt alakítson. Tunézia ugyanis éppen egy politikai válság közepén van, miután idén július 25-én Kaid Saied egy új elnöki rendeletnek köszönhetően befagyasztotta a parlament tevékenységét és megerősítette teljes jogkörét, amely felhatalmazza arra, hogy az országot fenyegető közvetlen veszély esetén rendkívüli intézkedéseket hozzon a Minisztertanács elnökeként.

Kérdéses, mennyire lesz döntéshozói helyzetben

Ennek fényében a szakértők szerint elképzelhető, hogy az újonnan kinevezett miniszterelnök helyett az államfő akarata érvényesül majd a kormány alakításánál, vagyis a kormányfő szerepe kevésbé lesz meghatározó, mint a korábbi években. „Najla Bouden Romdhane korlátozott eszközökkel rendelkezik majd, mivel a szeptember 22-i rendelet értelmében valószínű, hogy az elnök a saját akaratát fogja érvényesíteni” – nyilatkozta a France24-nek egy politikai szakértő.

Najla Bouden kinevezése több szempontól is meglepetésnek számít. Egyrészt Kai Saied a konzervatív álláspont képviselője, másrészt pedig az új kormányfő gyakorlatilag ismeretlen a közvélemény számára. A korábban felsőoktatási vezetőként dolgozó, Kairouan városából származó tudós a Világbanknál szerzett tapasztalatot projektvégrehajtási vezetőként. Kinevezése után elmondta, fő küldetése az lesz, hogy „véget vessen a korrupciónak és a káosznak, amely az állam számos intézményében elterjed.”

Forrás: Elle