Quantcast

Lótuszvirág

Kamala Harris saját jelnyelvi szimbólumot kapott

© Kent Nishimura / Los Angeles Times via Getty Images

Ezzel ő lett az első alelnök, akinek a nevéből jelnyelvi szimbólum vált. A gesztus nemcsak megtiszteltetés, de mély mögöttes jelentéssel is bír.

A három ujjal mutatott lótusz szimbólum jelöli az első színes bőrű, indiai felmenőkkel rendelkező nőt, aki az Amerikai Egyesült Államok alelnöke lett. Kamala Harris már saját jelnyelvi szimbólummal rendelkezik, ám ami ennél is érdekesebb és fontosabb, hogy miért döntött úgy egy csapat siket indiai nő, hogy az alelnök nevére saját, egységes jelet kell kitalálni. „Észrevettem, hogy a siket közösségben is általában a fehér férfiak döntenek arról, hogy kinek a nevéből készüljön jelnyelvi szimbólum” – magyarázza Ebony Gooden, az egyik ötletgazda. „Úgy éreztem, ez nem fair, ezért eldöntöttem, hogy fontos létrehozni egy színes bőrű és indiai siket nőkből álló csapatot. Összejöttünk és biztonságos párbeszédet indítottunk.”

A legfőbb probléma, amellyel meggyűlt a bajuk, az volt, hogy egyetértés alakuljon ki a különböző csoportok képviselői között. „Őszintén szólva csak a párbeszédek során ébredtem rá a saját fekete identitásomra és kultúrámra, de korábban nem voltam tisztában az indiai siket kultúrával. Mi általában hangosak vagyunk és közvetlenül kimondjuk, amit gondolunk, míg ők inkább csendesebbek és a privát beszélgetéseket kedvelik” – mondta Gooden a The Daily Moth videójában. Szerinte a közös munka végül meghozta a gyümölcsét és ez az, ami igazán számít: Kamala Harris nevének mostantól saját szimbóluma van, amiről a siket közösség minden tagja be tudja őt azonosítani és egyben emlékeztetőként is szolgál az első női alelnök érdemeivel kapcsolatban. „A Kamala szó szanszkrit nyelven lótuszvirágot jelent – árulja el Arlene Ngalle-Paryani. – A lótuszvirág pedig a tisztaság, a fény és az újjászületés szimbóluma. Erős gyökerei vannak, amelyek belekapaszkodnak a talajba, és a növény akkor mutatja meg igazi szépségét, amikor virágba borul. Ez remek analógiaként szolgál Kamala életére, aki egy sötét és megosztott Amerika közepén bukkant fel, fényt és tisztaságot hozva.” Arra a kérdésre, hogy miért pont három ujjal kell mutatni a jelet, Arlene hozzáteszi: „Mert ő az első női, az első színes bőrű és az első indiai származású alelnök, ezeket reprezentáljuk a három ujjal. Nem csak simán első, háromszorosan is az.”

A csoport számos párbeszédet folytatott arról, hogy mi lenne a legtökéletesebb mód Kamala Harris nevének megjelenítésére a jelnyelvben. Többféle javaslat is született, amelyeket végül a siket közösség tagjai között bocsátottak szavazásra. Az egyik résztvevő, Kavita Pipalia szerint ez a folyamat különösen nagy jelentőséggel bír a marginalizált etnikai közösségekhez tartozó siket nők számára. „Nem volt könnyű dolgunk, mert a közösség eleinte elég negatívan állt hozzánk. Kifogásolták, hogy visszautasítjuk őket. Azt mondtam: ’Álljunk meg egy percre, nem erről van szó! Egyáltalán nem löktük félre őket. Csak úgy éreztük, itt az idő, hogy összefogjunk és együtt, nőkként felszólaljunk. Ideje megmutatni a világnak, hogy milyen csodálatosak vagyunk.”

A csapat ezután sem hagy fel a közös munkával, a jövőben azon dolgoznak majd, hogy még több történelmi szempontból prominens, színes bőrű nő nevéből jelnyelvi szimbólumot készítsenek, többek közt Michelle Obamáéból, Rosa Parkéból és Shirley Chrisholméból. Ez még csak a mozgalom kezdete.

Forrás: Elle