Quantcast

#streetsafe

Illegális lehet az utcai zaklatás Angliában

© Zbynek Pospisil/Getty Images

Egy új törvényjavaslat megerősítené a nők és lányok erőszak elleni védelmét Angliában és Walesben.

Az Egyesült Királyságot hónapokkal ezelőtt sokkolta a 33 éves Sarah Everard ügye, akit este, hazafelé menet raboltak el és öltek meg, majd egy ennek apropóján, a UN Women által készített tanulmány szintén megdöbbentő eredménnyel zárult: a brit nők közel 80%-át érte már nyilvános helyen a szexuális zaklatás valamilyen formája. Ez a rendkívül magas szám is jól mutatja, hogy a nők nagy többsége számára a mindennapok része a nem kívánt figyelem és az agresszió. Ennek ellenére az utcai zaklatás az Egyesült Királyságban hivatalosan még nem törvényellenes cselekedet – ez azonban hamarosan megváltozhat.

Amint arról a The Guardian beszámolt, a brit kormány részletes terv kidolgozásába kezdett a nemi alapú erőszak elleni küzdelem támogatására, amelynek részeként Angliában és Walesben illegálissá tehetik az utcai zaklatást. „Betiltjuk a szemetelést, betiltjuk a dohányzást a közterületeken – most már ideje betiltani a civilizáltan viselkedni képtelen férfiak tetteit is” – mondta a lapnak Nimco Ali nőjogi aktivista.

A javaslatot Priti Patel belügyminiszter terjesztette elő, aki azt is elmondta, „eltökélt szándéka, hogy a rendőrségnek megadjuk a szükséges hatásköröket ahhoz, hogy lecsapjon az elkövetőkre, és a lakosság védelmére vonatkozó kötelezettségeinek eleget tegyenek azáltal, hogy az áldozatoknak a megérdemelt ellátást és támogatást nyújtják.” Ugyanezen terv keretében egy új „StreetSafe” alkalmazás elindítását is tervezik, amelynek segítségével a nők jelenthetik azokat a területeket, ahol veszélyben érzik magukat.

A brit kormány zaklatás elleni küzdelmének része a rendőrség megerősítése is: a törvényjavaslat egy új nemzeti rendőrfőnök kinevezését irányozza elő, akinek általános felelőssége lenne a nőket és lányokat érő erőszak elleni küzdelem biztosítása, az elkövetők felülvizsgálata, hogy a rendőrség célba vehesse az esetleges visszaesőket.

Emellett a kormány egy 5 millió fontos alapot is elkülönítene a „nők éjszakai biztonsága” projekt megvalósítására, amelynek részeként civil ruhás rendőrök lennének jelen a bárokban és éjszakai klubokban a nők védelme érdekében, az igazságügyi minisztérium pedig egy éjjel-nappal nyitva tartó, nemi és szexuális erőszakkal foglalkozó segélyvonal létrehozását szorgalmazza.

Forrás: Elle