Quantcast

Mérföldkő

Először szerepel transznemű modell a Sports Illustrated címlapján

© Dimitrios Kambouris/Getty Images for Sports Illustrated Swimsuit

Az amerikai sportmagazin fürdőruhás kiadásának egyik címlapján a transznemű modell, Leyna Bloom látható.

Minden évben nagy várakozás övezi a Sports Illustrated nevű amerikai sportmagazin fürdőruhás különkiadását, melynek címlapjára rendszerint hírességeket, sportolókat és modelleket kérnek fel. Az idei évben először ráadásul igazi mérföldkőhöz érkezett a magazin: az egyik címlaplány ugyanis nem más, mint Leyna Bloom transznemű modell. Leyna olyan nagy nevek mellett kapott helyet a magazin különkiadásának borítóján, mint Naomi Osaka olimpikon teniszező vagy Megan Thee Stallion rapper, akik szintén történelmet írtak: Naomi az első színes bőrű női atléta, Megan pedig az első rapper, aki a Sport Illustrated címlapjára kerülhetett.

Leyna izgatottan osztotta meg a hírt közel 24 millió Instagram-követőjével. „Ezt a címlapot a múlt, a jelen és a jövő minden egyes bálkirálynőjének ajánlom. Ez a történelmi pillanat rendkívül fontos a hozzánk hasonló lányoknak, mert lehetővé teszi, hogy éljünk és láthassanak. Sok hozzánk hasonló lánynak nincs lehetősége megélni az álmait vagy egyáltalán sokáig élni. Bízom benne, hogy a címlapom erőt ad azoknak, akik azért küzdenek, hogy lássák és értékeljék őket. Hadd legyek én a hírvivő, aki elkalauzolja az embereket egy olyan jövőbe, ahol minden nőt megillet a neki járó tisztelet és elismerés, az élet minden területén” – írta a posztjában.

MJ Day, a magazin fürdőruhás különkiadásának főszerkesztője Bloom borítója kapcsán elmondta: „Leyna legendás alakja az aktivisták világának, feltűnően káprázatos és olyan kisugárzása van, ami az első perctől kezdve átragyogott mindenen, amint belépett a fotózás helyszínére.

A története a rezilienciában megfenekletteket képviseli, és nem is lehetnénk izgatottabbak, hogy segíthetünk neki elmesélni azt. Az, hogy az első színes bőrű transz nőként a magazin címlapján szerepel, annak az eredménye, hogy egy életre szólóan elkötelezte magát a saját útjának alakítása mellett.”

A fotózáson Bloom nem számított rá, hogy találkozhat a legendás szupermodell Tyra Banksszel is, aki a SI Swimsuit kiadásának első színes bőrű női modellje volt. A Popsugarnak adott interjújában Bloom felelevenítette, milyen volt a pillanat, amikor a főszerkesztő megmutatta neki és Tyrának a címlapfotót. „Szürreális volt az egész. Minden, amin a születésem pillanatától fogva keresztülmentem – minden kihívás és szenvedés addig a pontig – felvillant a szemeim előtt. Nincsenek rá szavak, amivel leírhatnám, hogyan éreztem magam vagy hogyan érezné magát bárki – különösen egy hozzám hasonló személy, mert ez még szó szerint senkivel sem történt meg a földkerekségen, aki olyan, mint én” – mondta.

Ezután arra is kitért, hogy ez a borító milyen fontossággal bír az LMBTQ-közösség számára. „Óriási mérföldkő. Amikor MJ és Tyra karjaiban sírtam, eszembe jutott, hogy ez a magazin meg fogja változtatni a világot. Néhány évente közelebb kerülünk a jövőnkhöz és az emberiség fejlődéséhez. Ez a pillanat egy fejesugrás a jövőbe, megmutatja mindazt, amire képesek vagyunk. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan időbe születhettem, amikor láthatom, amint a világ az inkluzivitás felé fordul.”

Forrás: Elle