Quantcast

Top 500

Elkeserítően kevés nő van a világ 500 legbefolyásosabb cégvezetője között

Elkeserítően kevés nő van a világ 500 legbefolyásosabb cégvezetője között
© Martin Barraud/Getty Images

A Fortune magazin idén is összeállította híres listáját, ám az elmúlt években nem növekedett számottevően az ezen szereplő nők számra.

Sokszor kerül szóba a nemek közötti szakadék a munka világában, ahogy a nehezen áttörhető üvegplafon is gyakori téma, ám konkrét számadatokkal ritkán tudjuk ezt alátámasztani. A Fortune magazin 2014 óta minden évben megjelenő ranglistái segítenek pontosabban látni a férfiak és a nők arányát a világ felsővezetőinek körében. A magazin idei Global 500-as listáján szereplő vállalatok közül még mindig mindössze 23 cég élén áll női vezető.

Egyszer fent, egyszer lent

Az első években az ötszázas listán a nők vezette cégek száma 12-14 körül mozgott, az eddigi legnagyobb számot pedig a 2017-es évben rögzítették: akkor 32 nő vezette cég került fel a toplistára. A női felsővezetők aránya azonban elég ingadozó, 2020-ban például 13-ra esett vissza a számuk, ehhez képest az idei 23 előrelépésnek tekinthető (igaz, közülük is csupán hat olyan nő van, aki nem fehér bőrszínű). 2018-ban egy triviális példa segített kontextusba helyezni azt, mennyire kevés a női felsővezetők aránya a világ legsikeresebb vállalatainál: abban az évben 24 női cégvezető szerepelt a listán, pontosan annyi, mint ahány férfi vezető viselte a John keresztnevet a legbefolyásosabb cégek vezetői közül.

A mostani 23 női vezérigazgatóval a világ legbefolyásosabb cégvezetőinek körében 4,6% a nők aránya – ez fényévekre van a paritástól. A világgazdaság még mindig túlnyomórészt férfiakból áll, annak ellenére is, hogy a nők jobb eredményeket érnek el az iskolában. A munka világába belépve azonban ez a tendencia megfordul, és ahogy egyre feljebb lépünk a ranglétrán, úgy csökken a nők aránya a férfiakéhoz képest. Ennek hátterében több ok is áll, köztük a még mindig jelen lévő sztereotípiáknak vagy a nők igényeit figyelmen kívül hagyó munkamodelleknek.

Forrás: Elle