Quantcast

Nők elleni erőszak

Állami támogatás jár Olaszországban az erőszakot elszenvedett nőknek

© FluxFactory/Getty Images

A bántalmazott nőknek akár havi 400 eurós támogatás is járhat.

Olaszországban hatályba lépett az a tavaly decemberben megszavazott törvényjavaslat, amely a nőket védi a nemi alapú erőszakkal szemben. Ennek része az úgynevezett „szabadság jövedelme”, az az államilag biztosított anyagi támogatás, amelyet az erőszakot elszenvedett nők igényelhetnek. Fontos lépés ez az áldozatok támogatásáért, hiszen jól tudjuk, hogy a gazdasági önállóság hiánya az egyik legnagyobb akadály, ami visszatartja a nőket attól, hogy elmeneküljenek bántalmazó partnerüktől. A jelenségnek neve is van, az Isztambuli Egyezmény gazdasági erőszakként definiálja azt, amikor a pénz felhasználása és elosztása tekintetében ellenőrzik és felügyelik egy nő viselkedését, a gazdasági erőforrások megtagadásával vagy az adósságnak való kitettséggel fenyegetik, illetve megakadályozzák, hogy egy nőnek saját munkája és jövedelme legyen, vagy az erőforrásait az akarata szerint felhasználhassa. A „szabadság jövedelme” éppen ennek leküzdésére szolgál.

A havi maximum 400 eurós összegű, legfeljebb 12 hónapon át igényelhető támogatás azoknak az egyedülálló vagy gyermekkel rendelkező, erőszaknak áldozatul esett nőknek jár, akik jelentkeznek a régiók és szociális szolgálatok által elismert erőszakellenes központok valamelyikében. A kezdeményezés célja gazdasági szempontból segíteni és támogatni a nőket az erőszakból való menekülés útján, elsősorban az autonómiájuk növelésével. A családon belüli erőszakot elszenvedett és különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő nők a nekik járó támogatást a lakhatás és a kiskorú gyermek iskolai és képzési költségeinek fedezésére, valamint az erőszakos helyzetből való kilépéshez szükséges személyes függetlenség megteremtésére fordíthatják.

A támogatást az olasz Nemzeti Társadalombiztosítási Intézetnél lehet kérvényezni egy űrlap kitöltésével. Ehhez csatolni kell a nehéz helyzetben lévő személyt követő erőszakellenes központ törvényes képviselője által aláírt nyilatkozatot és egy önigazolást is. Ez utóbbi arra szolgál, hogy igazolja az áldozat rendkívüli vagy sürgős szükséghelyzetét, valamint hangsúlyozza a pénzügyi támogatás szükségességét. Figyelembe véve, hogy az idei év első 6 hónapjában 47 nőt gyilkoltak meg Olaszországban, és a pandémia idején 79,5%-kal nőtt az erőszakellenes központokhoz beérkezett segélyhívások száma, a „szabadság jövedelme” szükséges és időszerű lépés volt a nők elleni erőszak leküzdéséhez.

Forrás: Elle