Quantcast

Safety

A technológia segít, hogy nőként biztonságban érezhessük magunkat az utcán

A technológia segít, hogy nőként biztonságban érezhessük magunkat az utcán
© Masha Raymers/Getty Images

Felhívunk egy barátot, amíg hazafelé sétálunk, megosztjuk a helyzetüket online vagy a kezünkbe vesszük a kulcscsomónkat. Ezek mind olyan stratégiák, amiktől nagyobb biztonságban érezzük magunkat. De milyen szerepet játszhat a technológia abban, hogy a nők biztonságban érezzék magukat az utcán?

Sarah Everard és Sabina Nessa meggyilkolása óta a WalkSafe alkalmazás népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, és jelenleg ez a leggyorsabban növekvő biztonsági alkalmazás az Egyesült Királyságban. Az alapító Emma Kaye azt követően találta ki a koncepciót, hogy zaklatás, fogdosás és szeméremsértés áldozatává vált.

„Az alkalmazáshoz fűződő érzésem igazán keserédes, mert természetesen imádjuk, hogy egyre népszerűbb, azonban nagyon szeretnénk, ha nem lenne rá szükség. Senki sem akar olyan világban élni, ahol szükségünk van egy biztonsági appra, de sajnos abszolút van helye a koncepciónak" - mondta Kaye.

A WalkSafe a jövő év elején egy új műholdas navigációs funkcióval bővül, amely egy élő térképet is tartalmaz majd, ahol a családtagok és a barátok valós időben követhetik a hazafele tartó útját és beszélgethetnek vele. Egyelőre az egyedi értékesítési pont a térkép, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megtervezzék a legbiztonságosabb útvonalat hazafelé, a legfrissebb bűnözési adatok alapján. Az idén márciusi indulás óta az alkalmazást több mint 560 000-en töltötték le.

A Bath-i Egyetemen a kutatók a fizikailag nehezen aktiválható biztonsági termékek problémáját próbálják megoldani. Egy női okosóra-alkalmazást fejlesztenek Epowar néven, ami automatikusan riasztást küldene, ha úgy érzékeli, hogy a felhasználó bajban van - a pulzusszám és a testmozgás követése alapján.

A társalapító, E-J Roodt elmondta, hogy az ötlet egy rosszul megvilágított parkban, kocogás közben jutott eszébe, mert nem érezte magát biztonságban. „Amikor láttam, hogy az okosórákat szívroham észlelésére használják, arra gondoltam, nos, talán ezt a technológiát lehetne alkalmazni a nők biztonságára" - mondta.

Büntetőeljárások

Az okostelefonokra készült bSafe alkalmazás alapítója, Rich Larsen úgy véli, hogy technológiája segíthet a büntetőeljárások lefolytatásában. Az alkalmazás rendelkezik vészjelző funkcióval, amely hangvezérléssel működik. Ezután automatikusan megkezdi az élő videó- és hangközvetítést a kiválasztott kapcsolattartóknak, és mindent rögzít, ami történik.

Larsen elmondta, hogy ezek a felvételek bizonyítékként felhasználhatók olyan bírósági ügyekben - például nemi erőszak esetében -, amiket sokszor nehéz bizonyítani. Az alkalmazás jellemzői Larsen lánya, Charlen tapasztalatain alapulnak, akit megerőszakoltak. Charlen - aki lemondott a névtelenséghez való jogáról, hogy beszélhessen a témáról - úgy véli, ha lett volna bSafe, nem kellett volna annyit küzdenie a bűntudattal és a szégyennel, amit érzett.

A technológiával azok is visszaélhetnek, akik ártani vagy megijeszteni akarnak az embereknek. Így például ugyanazt a technológiát, amely lehetővé teszi, hogy megtaláljuk elveszett okostelefonunkat, használhatja, aki követni akar valakit.

Nagyobb a probléma

Farah Nazeer, a Women's Aid vezérigazgatója úgy véli, hogy a biztonság kérdését nem lehet csak a technológia segítségével megoldani. A nők ugyanis nem a közvilágítás vagy a biztonsági alkalmazások hiánya miatt nem érzik magukat biztonságban az utcákon, hanem a szexizmus és a nőgyűlölet kultúrája miatt, amely miatt a nők és lányok elleni erőszak túlságosan is gyakori. Ezt pedig nem szabad tovább tűrni.

Forrás: BBC