Quantcast

5 változás, amit Greta Thunbergnek köszönhetünk

A politika zöldre váltásától a klímabarát utazásig

A történet 2018 augusztusában kezdődött, 3 héttel a svéd parlamenti választások előtt. A 15 éves Greta Thunberg péntekenként, ahelyett, hogy iskolában lett volna, inkább sztrájkolt, méghozzá azért, hogy az ország csatlakozzon a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez. A stockholmi országgyűléssel megosztotta kézzel írt üzenetét, melyen ez állt:

„Mi gyerekek gyakran nem azt tesszük, amit mondtok nekünk. Azt tesszük, amit ti tesztek. És míg ti, felnőttek, szartok a jövőmre, én is ezt teszem. A nevem Greta, kilencedikes vagyok. És sztrájkolok az iskolában a klímáért a választás napjáig”.

A kislány a táblával, melyen az állt: „Skolstrejk för klimatet”, azaz, „iskolai sztrájk a klímáért”, néhány hét alatt a világ legismertebb gyerek környezetvédelmi aktivistája lett – nem csak az ő élete változott meg, hanem általa a miénk is. 2019-ben nem egy dolog történt, amit végső soron neki köszönhetünk.

Egységben az erő!

Greta tüntetése az egész világot megmozgatta: 100 országban kezdődött el a „Fridays for Future” mozgalom. Még Budapesten is több ezren vonultak a Parlament elé, azt követelve, hogy a magyar politikusok is tegyenek többet a klímaváltozás ellen.

Zöldpolitika

A köztársasági elnök újévi beszédének nagy részében arról beszélt, hogy fontosnak tartja a környezet megóvását. Kíváncsian várjuk, tesz-e majd a kormány hathatósan az ügy érdekében.

Mi az az autizmus?

Greta Thunberg nyíltan beszél Asperger-szindrómájáról, mely az autizmus egyik formája. És elmondja, hogy a betegségnek konstruktív hatásai is vannak rá, például a logikus gondolkodás, a figyelem, a gondolatterelés, az észlelés, és az önreflexió. „Ha nem lennék Aspergeres, mindez nem történt volna meg. Egyszerűen tovább éltem volna enélkül és úgy gondolkoztam volna, mint mindenki más. Én máshogy látom a világot – fekete-fehérben.

Klímabarát utazás

A károsanyag-kibocsájtás miatt Greta Thunberg nem ül repülőgépre. Ezért múlt nyáron óceánjáróval utazott Amerikába, ahol elektromos autóval ment, és a madridi klímakonferenciára spontán módon a YouTube sztárok, Elayna Carausu és Riley Whitelum „Vagabond”-katamaránjával érkezett. Autó helyett bicikli, repülő helyett vonat! Greta miatt mi is elgondolkozunk rajta.

Tudatos életstílus

Greta stílusa a világ kifutóit is elérte. A svéd lány ihlette meg a Dior kreatívigazgatóját, Maria Grazia Chiurit, amikor modelljeit vastag copffal egy sűrű erdőn keresztül küldte felvonulni. Vadvirágok és fonott kiegészítők mutatták meg a rivaldafényben, milyen fontos nekünk a természet.