Quantcast

Grooming

2021 a valaha volt legrosszabb év a gyerekek elleni szexuális visszaélések terén

2021 a valaha volt legrosszabb év a gyerekek elleni szexuális visszaélések terén
© Christy McLoughlin

A gyermekek internetes zaklatása megugrott a korlátozások idején – derül ki egy új kutatásból, amely szerint háromszorosára nőtt a hét és tíz év közötti gyermekeket ábrázoló online szexuális visszaéléseket bemutató képek száma. 

DraszAz Internet Watch Foundation 2021-ben az eddigi legrosszabb eredményekről számolt be a gyermekekkel szembeni online szexuális visszaélések tekintetében. Több mint 252 000 olyan URL-t erősítettek meg, ami szexuálisan bántalmazott gyermekekről készült képeket vagy videókat tartalmazott, szemben az előző évi 153 000-rel. A brit székhelyű szervezet elmondta, hogy nagymértékű növekedést tapasztalt a saját készítésű anyagok terén, és a leginkább a hét és tíz év közötti korosztály körében nőtt az ilyen anyagok száma.

Az IWF szerint az esetek számának növekedése összefüggésbe hozható a Covid miatti lezárásokkal, amelyek következtében milliók töltenek több időt az interneten. Az IWF szerint a zárlatok miatt egyre fiatalabb és fiatalabb gyermekek kerültek célkeresztbe az internetes zaklatók által.

A gyermekbiztonsági szakértők szerint a világjárvány idején a fiatalabb gyerekek egyre inkább az internetre támaszkodtak, és a hosszabb online töltött idő miatt kiszolgáltatottabbá válhatnak a bántalmazói közösségeknek, akik arra törekszenek, hogy megtalálják és manipulálják a gyerekeket, majd kamerával rögzítsék saját szexuális visszaéléseket.

Drasztikusan romló számok

Az IWF 2021-ben 182 000 saját készítésű anyagról számolt be. Ezek közül a megerősített esetek közül 27 000 hét és tíz év közötti gyermeket ábrázolt, ami több mint háromszorosa a 2020-as adatoknak. Amint az IWF megerősíti, hogy a visszaélésekről szóló - nagyrészt a nyilvánosság tagjaitól, a rendőrségtől, technológiai cégektől vagy maguktól az IWF elemzőitől érkező - bejelentések valósak, azokat jelentik azon országok hatóságainak, ahol a tartalmakat tároló szerverek találhatóak.

Az adatokat akkor tették közzé, amikor az Egyesült Királyság kormánya elindította az új, Stop Abuse Together (Állítsuk meg együtt a visszaéléseket) névre keresztelt online kampányt, hogy segítsen a szülőknek felismerni a visszaélés jeleit. Rachel Maclean védelmi miniszter szerint a gyermekek biztonságának megőrzése a kormány egyik legfőbb prioritása, és elkötelezettek amellett, hogy mindent megtegyenek a gyermekek szexuális zaklatása ellen.

Forrás: The Guardian