Quantcast

Szabályozás

Vénykötelessé tehetik a botoxot Nagy-Britanniában

© YakobchukOlena/Getty Images

Egy új brit törvényjavaslat megszüntetné a nem kozmetikai beavatkozások terén uralkodó rendezetlen állapotokat, és végleg leszámolna azokkal a szakemberekkel, akik megfelelő képzés nélkül alkalmaznak töltőanyagokat vagy botoxot a pácienseiken.

A szépségápolással, esztétikával és jóléttel foglalkozó pártközi parlamenti csoport (APPG) bírálta a brit kormányt, amiért nem tud lépést tartani a nem sebészeti kozmetikai eljárások, például a töltőanyagok és a botox iránti robbanásszerűen megnövekedett kereslettel. A jelentés a brit Cosmopolitan megdöbbentő cikkét követően készült, amely a szabályozatlan eljárások és a töltőanyagok nagybani eladásának részleteit tárta fel.

Carolyn Harris munkáspárti képviselő és a vizsgálat társelnöke „vadnyugatnak” nevezte az iparágat, hozzátéve: „Néhányan olyan tanfolyamokat árulnak, amelyek annyit sem érnek, mint a papír, amire nyomtatva vannak. Szerinte egyes „szakemberek” tönkreteszik az ágazat hírnevét azzal, hogy teljesen képzetlenül praktizálnak, és vannak olyan áldozatok, akiket egy életre megsebeznek.

Kötelező lehet a pszichológiai szűrés

A szakterületről szóló jelentés kiemelte, hogy a képzések és a klinikusok nagymértékben koordinálatlanok, a szabályozási folyamatok pedig „széttagoltak, homályosak és elavultak.” Erre válaszul a csoport egy 17 pontból álló javaslatot hozott lére az iparág megtisztítására, amelyben többek között szerepel egy nemzeti, kormány által támogatott engedélyezési rendszer bevezetése, a bőrfeltöltő anyagok reklámozásának korlátozása, a töltőanyagok vényköteles kontextusra való korlátozása és még sok más.

A javaslatok további három intézkedést tartalmaztak az etika és a mentális egészség témakörében, amelyek között szerepel a páciensek védelmét szolgáló pszichológiai szűrés és a nagyobb mértékű oktatás, hogy a klinikusok időben felismerhessék a veszélyeztetett egyéneket.

Nadine Dorries betegbiztonsági miniszter megerősítette, hogy felül fogja vizsgálni az APPG jelentését, ami azt jelentheti, hogy az ajánlásokból valamikor jogszabály jöhet létre. Idén áprilisban azonban a királynő már jóváhagyta azt a jogszabályt, amely megtiltja, hogy 18 év alattiak botoxot és töltőanyagokat kapjanak az Egyesült Királyságban.

18 év alatt tilos a töltőanyagok és a botox alkalmazása

A „Botulinum toxin and Cosmetic Fillers (Children) Act” törvény megakadályozza, hogy 18 év alattiak bármelyik eljáráshoz hozzáférjenek. A konzervatívok szóvivője szerint pedig még az orvosilag szükséges botox vagy töltőanyag beadására is csak „orvos, bejegyzett orvos vagy egészségügyi szakember jelenlétében” kerülhet sor.

Az Egyesült Királyságban mind a hírességek, mind a hétköznapi fogyasztók körében általános változás tapasztalható a töltőanyagokkal és a botoxszal kapcsolatos hozzáállásban, valamint fokozott óvatosságra intenek a gyermekek és fiatal tinédzserek számára elérhető eljárásokkal kapcsolatban is. Az Egészségügyi Minisztérium elemzése szerint 2020-ban 41 000 botulinum toxin eljárást végezhettek 18 év alattiakon, és az elmúlt négy évben több mint 29 300 bőrfeltöltő eljárásban részesülhettek a fiatalkorúak.

A törvényjavaslatot Laura Trott parlamenti képviselő terjesztette elő több mint egy évvel ezelőtt, még 2020 januárjában – és gyorsan elnyerte a pártok támogatását mind az alsóházban, mind a felsőházban. „Egyetlen gyereknek sincs szüksége kozmetikai botoxra vagy töltőanyagokra” – szögezte le Trott a szabályozásra reagálva, amely megszüntetné az általa veszélyesnek és szükségtelennek nevezett eljárásokat, amelyek „tönkretehetik a gyerekek életét.”

Trott úgy véli, hogy a fejlemény „nagy előrelépés a fiatalok, különösen a nők védelme érdekében a gátlástalan szolgáltatókkal szemben.” A törvényjavaslat, amelyet hivatalosan ma iktatnak törvénybe, várhatóan csak 2021 őszén lép teljes mértékben hatályba, hogy a vállalkozásoknak legyen idejük megismerkedni az új szabályokkal és kiképezni a személyzetet.

Forrás: Elle