Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szakértői tippek

Így őrizd meg a hajad épségét

Egészséges haj

2023. január 20.

8 perc olvasás

Fodor-Kassai Mónika

egészséges haj dyson hajvasaló Frohner Fecó divatos haj
Így őrizd meg a hajad épségét
© Dyson

Frohner Fecó sztárfodrásszal beszélgettünk a hajunk megóvásáról, magyar hajról és troli-proof frizurákról.


Elle: Melyek az aktuális frizuratrendek? 
Frohner Fecó: Természetes, a saját hajszínhez nagyon hasonló hajfestések, rendkívül enyhe, lágy hullámok . A nagy divatmárkák is arra fókuszálnak, hogy azt a hajtípust emeljük ki, amivel egyébként is rendelkezünk, ehhez adnak a szakemberek kezébe eszközöket. Kihozzuk a legjobbat a meglévő hajstruktúrából. A nagyon megkreált frizurák már nem divatosak, a vendégek is sokkal inkább a naturális vonalban gondolkodnak, ami jó hír, hiszen ezzel is az önelfogadást tudjuk megerősíteni a hölgyekben.

Vágások esetében szintén a lágyabb esésű vágások vették át a merev formák helyét. A sima haj továbbra is népszerű, de attól mai, hogy van benne egy nőies, lágy ív. Átmenetes vágási technikát akkor alkalmazunk, ha nagyon sűrű a haj, hogy ne legyen sátorszerű a kinézete, de amikor a haj végei szálasak, el vannak vékonyodva, akkor nem teszünk bele átmeneteket, mert akkor az alsó tömegből veszünk el, nem fog egészségesnek hatni a vége. Pont ezért nem szabad mindenkire ráhúzni egy bizonyos trendet, mert nem néz ki jól a végeredmény. A hajszínt illetően is a naturálisabb trendek érvényesülnek, ezért a bézses színek felé tendálunk. Régebben a hamvas tombolt, mostanában a hamvas színekhez hozzápárosítom a bézst, és így sokkal természetesebbnek ható hajszínt kapunk végeredményként.  

Elle: Gyakori jelenség, hogy a vendégek valamelyik celeb frizuráját kérik?
Frohner Fecó: Szerencsére az én vendégeim döntő részben rám merik bízni magukat. Amikor a vendég mutat egy képet a fodrásznak, egy celebfrizuráról, akkor tisztában kell lenni azzal, hogy órákon át stylingolt és a fotózásra belőtt frizuráról van szó, ami a való életben – például a trolira felkapaszkodva - egyáltalán nem valószínű, hogy sokáig így nézne ki. Szerencsére azt veszem észre, hogy idővel megtalálják az emberek a saját stílusukat, és már nem máshoz akarnak hasonlítani. De amíg valaki nagyon fiatal, ki kell próbálnia sok mindent, ahhoz, hogy rájöjjön, mi is áll jól neki valójában.

Elle: Van-e olyan híresség, akinek a frizurái ihletet adnak neked?
 Frohner Fecó: Nagyon önazonosnak látom Ana de Armas-t, Salma Hayeknek is igazán jó frizurái szoktak lenni, és aki most még eszembe jut, az Sarah Carbonero, akit a Nagy pénzrablásban láthattunk – neki is olyan frizurákat vágnak mindig, ami kifejezetten inspiratívan hat. De ha már inspiráció, külföldi utazásaim során nézem a járókelőket, például New York utcáin végigsétálva, ahol olyan stílusos embereket látni, akik mernek önmaguk lenni. Vagy ilyenek a párizsi nők is, akik rendkívül sikkesek, erős kisugárzással.   

Elle: Te miért a Dyson-t választottad, miért az ő eszközeikkel dolgozol? Mennyiben más mondjuk a Dyson Corrale hajsimító, a többi hasonló termékhez képest? 
Frohner Fecó: Nem nagyon szeretek beállni márkák mellé, ezt csak akkor teszem, ha olyan dolgot képvisel, ami mellé örömmel beállok és például a Dyson ilyen. Nagyon korszerű, remek dizájn és kiválóan használható. Gondolj bele: a Dyson Corrale hajsimitón nincs vezeték, ezáltal nem gabalyodunk bele, nagyon könnyű fotózásokra vinni és nem vagyunk konnektorhoz kötve. Nagy szabadságot ad. Másrészt rengeteget számít az, hogy nagyon gyorsan felmelegszik, jelzi a kijelző, hogy mikor melegedett fel. Úgy van kialakítva a pereme, hogy nem töri meg a hajat, a lemezek alkalmazkodnak a tincshez és az is fontos szempont, hogy nem károsítja úgy a hajat, mint más eszközök. Igyekszünk itt a szalonban úgy dolgozni, hogy a lehető legkevésbé károsítsuk a szőkítéssel, formázással a hajat. Meg tudjuk mutatni a vendégnek, hogy mi vigyázunk a hajára és azt is, ő hogy tud vigyázni rá. Fontos, hogy megtudja a vendég: van olyan technológia, amivel ő is meg tudja óvni a haja épségét. Fontos, hogy ezt mivel közvetítjük, és hogy olyan eszközt ajánlunk a vendégnek, amivel sokkal könnyebben el tudja készíteni  magának is a frizuráját, és nem töri meg a haját otthon ő sem.

Amikor munkaeszközt választok, az eszköz tartóssága, megbízhatósága is kiemelt szempont. Nekem az első Dyson hajvasalóm már 3 éve megvan, és nyüstölöm rendesen, mégis kifogástalan állapotban van. Ha mégis elromlana, van rá garancia, de erre még nem volt példa a praxisomban. A vendégeim is nagyon szeretik, ódákat zengenek róla. Bátran merem ajánlani nekik, mert csak egyszer kell kifizetni.  
Vagy ott van például az új fej a Dyson Suprsonic hajszárítóra, ami lesimítja a kis szöszöket a haj felületén – ez egy nagyszerű kiegészítő, amivel a vendég otthon is könnyedén elérheti a látványos „szalonhatást”, mert annyira egyszerű. Hasznos, mivel a magyar hajak általában könnyen szöszösödnek.

Elle: És még milyenek a „magyar hajak”? 
Frohner Fecó: Sokfélék, vegyesek, mivel kis hazánk változatos történelmi múltja miatt egy valódi olvasztótégely, de talán a leggyakrabban vékonyszálú, dús hajakkal találkozom. 

Elle: Mi a legnagyobb baki, amit otthon el szoktunk követni a hajunkkal? 
Frohner Fecó: Megtörik a hajat hajvasalóval, szalagavatós hullámokat készítenek. A Corrale sokkal lazább, lágyabb hullámokat csinál, mivel szélesebb az eszköz, mint a legtöbb hajvasaló, azaz nem tudjuk vele elrontani. Különféle hajtípusokra alkalmas, mivel a hőfok állítható. Simít és göndörít is – univerzális eszköz.  Laza ív is, hullám is megformázható vele – természetesen a fodrász segít megmutatni, hogy kell. Néha még magam is elcsodálkozom, hogy egyik-másik vendégem mennyire jól el tudja készíteni magának otthon a frizuráját! Amellett, hogy a Dyson Corrale kézre áll és könnyen használható, még jól is mutat a fürdőszoba polcon.  
A másik jellemző eredménye az otthoni „hajsütésnek” a hőkárosodás. A hőformázás, hajszárítás gyakorlatilag elszívja a nedvességet a hajszálakból. A hőkárosodott, szerkezetsérült haj fakó, a hajszálak felszíne nem veri vissza a fényt. Ezért fontos olyan hajformázó eszközöket választani, mint amilyenek a Dyson hajformázók, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten, a hajszálakat kímélve formáznak illetve szárítanak.

Elle: A hőkárosodott haj regenerálható-e és ha igen, hogyan? 
Frohner Fecó: Hogyne! Amikor a haj sérül, elszakad a hajszálakban található diszulfid kötések egy része. Tudni kell, hogy ezek a kötések már a fésüléstől, hajszárítástól is el tudnak szakadni! Vannak olyan professzionális termékek, amelyekkel ezeket a kötéseket helyre tudjuk állítani, és visszanyerjük a haj eredetei struktúráját.

Elle: Mi még a titka az otthon készülő „troli-proof” frizuráknak? 
Frohner Fecó: Például az, hogy ne feledkezzünk meg a balzsam megfelelő használatáról, hetente egyszer pedig jó lenne felrakni egy maszkot! A mindennapi hajformázás akkor is igénybe veszi a hajat, ha kímélő, éppen ezért a hajszárításhoz hővédő sprayt érdemes használni, amit még vizesen viszünk fel a hajra. Én szeretek sósvizes spray-t is a vizes hajra fújni, hogy legyen egy kis tartása a hajnak. Ezzel is tartósabbá tudjuk tenni a hullámokat, a frizura formáját.

Elle: Hogyan tudjuk megóvni a hajformázó eszközeinket? 
Frohner Fecó: Minden használat után, miután kikapcsoltuk és kihűlt az eszköz, töröljük át jól kicsavart, enyhén nedves törölközővel. Ennyi elég is a Dyson Corrale hajsimítóm tisztántartásához. A hajszárító feje egy idő után tele tud menni porral, ezt kell néha letörölni, hogy ne csökkenjen a teljesítménye. Ha lecsavarható fejek tartoznak a hajszárítóhoz,mint a Dyson Supersonic vagy Dyson Airwrap esetében, ez egészen könnyen megoldható.

Elle: Mennyire jellemző, hogy tisztában vagyunk a saját hajtípusunkkal? 
Frohner Ferenc: Én nagyon büszke vagyunk a magyar nőkre, mert azt tapasztalom, hogy képben vannak, és van arra igényük, hogy foglalkozzanak a hajukkal! Az már egy másik kérdés, hogy a rohanó világban nagyon kevés idejük jut magukra, a hajápolásra, ezért nekünk, fodrászoknak ösztönözni, támogatni kell ebben őket. Ezért a szalonban minden körülményt biztosítunk számukra, hogy ki tudjanak kapcsolni, élvezzék az énidőt és a kényeztetést. Ez mind olyan dolog, ami jár a nőknek!  

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

A körömszín, amit mindenki viselni fog idén ősszel
1

A körömszín, amit mindenki viselni fog idén ősszel

2022.08.27. 3 perc olvasás

A körömszín, amit mindenki viselni fog idén ősszel

Visszajött a divatba az egyik legkellemetlenebb hajszín
2

Visszajött a divatba az egyik legkellemetlenebb hajszín

2022.07.13. 3 perc olvasás

Visszajött a divatba az egyik legkellemetlenebb hajszín

Ez az újfajta francia manikűr lesz 2023 slágere
3

Ez az újfajta francia manikűr lesz 2023 slágere

2023.02.07. 1 perc olvasás

Ez az újfajta francia manikűr lesz 2023 slágere

Millie Bobby Brown a nyár legmenőbb fonását viseli
4

Millie Bobby Brown a nyár legmenőbb fonását viseli

2022.05.27. 1 perc olvasás

Millie Bobby Brown a nyár legmenőbb fonását viseli

Kiderült, hogy mi a világ 3 legtöbbet eladott parfümje
5

Kiderült, hogy mi a világ 3 legtöbbet eladott parfümje

2023.01.21. 3 perc olvasás

Kiderült, hogy mi a világ 3 legtöbbet eladott parfümje

Kiderült, hogy nézne ki a Kardashian-család plasztikai műtétek nélkül
6

Kiderült, hogy nézne ki a Kardashian-család plasztikai műtétek nélkül

2022.10.13. 1 perc olvasás

Kiderült, hogy nézne ki a Kardashian-család plasztikai műtétek nélkül

3 férfi parfüm, amiből a legtöbbet adják el a világon
7

3 férfi parfüm, amiből a legtöbbet adják el a világon

2023.03.05. 2 perc olvasás

3 férfi parfüm, amiből a legtöbbet adják el a világon

Ezt a 10 parfümöt imádják a legjobban a nők a világon
8

Ezt a 10 parfümöt imádják a legjobban a nők a világon

2022.09.23. 3 perc olvasás

Ezt a 10 parfümöt imádják a legjobban a nők a világon

ezek is érdekelhetnek

A frizura, ami teljesen tönkreteszi a hajat a fodrászok szerint

A frizura, ami teljesen tönkreteszi a hajat a fodrászok szerint

2023.07.08. 3 perc olvasás

HAIR

Minden, ami a tökéletes hajszínhez és a luxus élményhez kell a szalonban

Minden, ami a tökéletes hajszínhez és a luxus élményhez kell a szalonban

2023.04.14. 2 perc olvasás

iNOA

Ha a hajad mesélni tudna...

Támogatott tartalom

Ha a hajad mesélni tudna...

Támogatott tartalom

2022.11.14. 4 perc olvasás

Ez a szokatlan trükk lehet az egészséges haj titka

Ez a szokatlan trükk lehet az egészséges haj titka

2022.11.04. 2 perc olvasás

Beauty

5 dolog, amit a profi fodrászok sosem tennének a saját hajukkal

5 dolog, amit a profi fodrászok sosem tennének a saját hajukkal

2022.09.29. 3 perc olvasás

Hair Care

A francia balayage jött, látott és győzött!

A francia balayage jött, látott és győzött!

2022.07.29. 3 perc olvasás

Balayage à la française

A hajolaj, ami azonnal megállítja a hajhullást

A hajolaj, ami azonnal megállítja a hajhullást

2022.07.21. 4 perc olvasás

HAJNÖVESZTÉS

Ápold a hajad Amerika egyik kedvencével!

Támogatott tartalom

Ápold a hajad Amerika egyik kedvencével!

Támogatott tartalom

2022.03.31. 6 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves