Quantcast

Haj-jaj

Haj anti-aging - tippek a haj fiatalon tartására

Ha a hajad nem kíméled, a hajhagymákról és a fejbőrről nem gondoskodsz megfelelően, oda a fiatalos, egészséges frizurád.

A hajunk éppúgy öregszik, mint a bőrünk, a korral egyre szárazabbá, sprődebbé, fénytelenebbé válik - 30 felett már extra törődést igényel! Ha néhány fontos szabályt betartunk és juttatunk némi extra tápanyagot a hajszálainknak, sokáig élvezhetjük a csillogó, egészséges hajkoronát.  

Ne mosd meg mindennap!

A víz feláztatja és sérülékennyé tesz a hajszálak külső védőburkát. Különösen a festett haj válik sebezhetővé ilyenkor, nem véletlen, hogy a színét is hamarabb elveszti a mosástól. Minden mosást kibontás és szárítás követ, amivel újabb stressz éri a frizurádat. Normál esetben szorítkozz heti két, szükség esetén 3 hajmosásra a hajszálaid védelmében.

Ne engedj a gubancoknak!

Csomók nem csak szeles időben keletkeznek a hajadban. Az éjszaka legalább ilyen veszélyes, a gubancok imádják ezt az időszakot. A hosszú hajat mindenképpen fésüld ki alaposan és kíméletesen este, és ha gubancolódásra hajlamos, éjszakára fogd össze lazán a hajad egy fémgyűrűmentes, vastag, puha hajgumival. Nappal szeles időben ne viseld kibontva a hajadat, sok stressztől kíméled meg a hajszálaidat. Na és a törölköző! Soha, de tényleg soha ne dörzsöld a vizes hajadat törölközővel, helyette tekerd rá, és hagyd, hogy egyszerűen felitassa róla a vizet.

Használj minden gombot a hajszárítón!

Az egyáltalán nem véletlen, hogy a hajszárítón nem csak ki- és bekapcsológomb van! A legmelegebb fokozatot elvétve használd (akkor is vesd be előtte a hővédő spray-t), ha sérülékeny, gyenge szálú a hajad, akkor csak alacsony hőmérsékleten szárítsd. A fújás erejét is szabályoznod kell, mert az ultrarövid hajat lehet teljes erővel fújni, de amikor kefével formázod szárítás közben a hajadat, akkor jobban jársz a gyengébb fokozattal. A hideglevegő-gomb sem véletlenül került rá a hajszárítókra! A meleg levegős szárítás után rögtön válts át hidegre, ezzel fújd át a hajadat, mert a váltással gyakorlatilag fixálod a formázást, és a hajad sokkal tovább megőrzi a kívánt formát. Van már olyan hajszárító is, amelyik nanotechnológiával hajápoló részecskéket juttat a hajba szárítás közben.

Tipp: amikor körkefével húzod egyenesre a hajadat, akkor mindig fentről lefelé irányítsd rá a meleg levegőt, sokkal fényesebbek lesznek a fürtjeid!

Belülről is tápláld!

Ami a bőrödnek jót tesz, az a hajadnak is! És az egészséges hajjal együtt jár az egészséges köröm is. Az étrended tartalmazzon elegendő A-, B- és D-vitamint, no meg cinket. Ha tutira szeretnél menni, akkor kúraszerűen szedj hajvitaminokat. Ezek mindegyike nagyjából ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza. A reklám helyett hagyatkozz az eszedre: hasonlítsd össze az összetételüket, és azt válaszd, amelyik több hasznos összetevőt tartalmaz, nagyobb dózisban, és teszi mindezt a legjobb ár/érték arányban (figyelj oda, hogy naponta hány szemet kell bevenni, mennyi időre elég egy csomag). 

Fényvédelem 

Ahogyan a bőrnek, úgy a hajnak is jár. Nyárra a festett és a hosszú haj védelmére szerezzünk be egy fényvédővel ellátott hajpermetet és ne csak a strandon használjuk, hanem valahányszor kimegyünk a szabadba. Az UV-sugarak roncsolják a hajszerkezetet, szárazzá, fakóvá teszik a hajszálakat, a festett hajat kifakítják. Remek megoldás a szalmakalap, feltéve, hogy nem áttört a szövése. 

ExtrA Ápolás

Évente kétszer, a tavaszi és az őszi időszakban érdemes bevetni egy hajhullás elleni szérumkúrát, még akkor is, ha még nincs nagy baj. Ezek a szerek felpezsdítik a fejbőrben a vérkeringést, extra tápanyagokat juttatnak be, így biztosan erősítik a hajhagymákat, és ennek folyományaként a hajszálakat is. Ha száraznak érzed a fejbőröd, vagy azt veszed észre, hogy a hajad sprődebb, mint régebben, vess be fejbőrtápláló szérumot, éjszakai hajtápláló szérumot, hajvégolajat, hajmosás utáni tápláló hajpakolást. 

Hajformázó eszközök 

Alapvetően minden hőkezelés igénybe veszi a hajat, de csak kevesen tudnak meglenni nélküle. Ha gyakran vasalod vagy göndöríted a hajad, olyan eszközt válassz, ami kímélő. Állítsd a lehető legalacsonyabb hőfokra, amivel még eléred a kívánt hatást és ezen a hőmérsékleten használd.  A Dyson Airwrap™ hajformázó Coanda-hatás  segítségével, nagy sebességű levegősugárral formázza a hajat, a kizárólag hővel kombinált levegő segítségével történő hajformázás kíméli a hajat a károsodástól. 

 Ha fésűről és hajkeféről van szó, ne legyints! Minél több fajtát szerezz be, hiszen az alábbiakra biztosan szükséged lesz:

  • Bontókefe vizes hajhoz  – csak ezzel fésüld a vizes hajadat.
  • Tupírfésű – alkalmi frizurák kialakításánál elengedhetetlen kellék, de a mindennapi tupírozás nagyon káros!
  • Légpárnás kefe – az esti hajápoláshoz hasznos.
  • Körkefe – a hajad hosszától függően válaszd meg az átmérőjét, a hajszárítás során a fejtetőn ezzel tudod megemelni a hosszú tincseket, hogy dúsabb hatása legyen.
  • Lapos kefe – döntően a rövid haj szárításához használjuk, ha azt akarjuk, hogy a fejre simuljanak a tincsek.