Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tiszta víz

Blue beauty: az új megközelítés, ami egyszerre védi a bőrödet és az óceánokat is

2022. július 22.

2 perc olvasás

ELLE

fenntarthatóság szépség környezetvédelem szépségápolás blue beauty tudatos szépség
Blue beauty: az új megközelítés, ami egyszerre védi a bőrödet és az óceánokat is
© Shutterstock

A fenntartható szépségápolás egyik feltörekvő ága, a blue beauty a bőrápolás mellett a természetes vizek védelmére is nagy hangsúlyt fektet.


Kár is lenne tagadni, hogy a divat mellett a szépségipar is jelentős hatással van a környezetünkre. Jó hír azonban, hogy a káros hatásokat felismerve a szépségápolás is elindult a fenntarthatóvá válás útján – ennek egyik eredménye a „blue beauty” koncepció megszületése.

A legújabb szépségipari mozgalom fókuszában a tengerek és óceánok élővilágának védelme áll, a termékek karbonlábnyomának csökkentése mellett.

Magát a blue beauty mozgalmat még 2018-ban indította útjára Jeannie Jarnot, a Beauty Heroes alapítója, és hamar elterjedt globálisan is. Egyre több szépségipari vállalat igyekszik szem előtt tartani a termékek gyártásánál, hogy kevesebb vizet használjanak, a csomagolás újrahasznosított és lebomló legyen, valamint az összetevők között ne kapjon helyet mérgező, a természetes vizek élővilágát veszélyeztető vegyület.

Green vs. blue beauty: mi a különbség?

A green beauty, azaz a zöld szépségápolás a környezettudatos hozzáállás gyűjtőneve a szépségipari berkeken belül, melynek célja, hogy a lehető legkisebb mértékben ártson egy-egy termék a bolygónak.

A blue beauty ezen belül is kifejezetten a természetes vizek védelmét tartja szem előtt – célja, hogy minél kevesebb szintetikus anyag és káros vegyi anyag kerüljön a lefolyóba nap mint nap. Vagyis a fenntarthatósági szempontokon belül is kifejezetten a vízszennyezés visszaszorítását tűzte a zászlóshajójára.

A blue beauty képviselőinek köszönhetően ma már tisztában vagyunk bele, hogy a bőrradírozó készítményekben található mikrogyöngyök rendkívüli módon szennyezik a természetes vizeket, és az is egyre szélesebb körben ismert, hogy a napvédőknek található bizonyos összetevők, például az oxibenzon mennyire ártalmas a korallokra nézve.

Erre figyelj fogyasztóként

Bár hivatalosan elfogadott és ellenőrzött minősítés még nem született, egyre több terméken jelzik a gyártók, ha óceán- vagy korallbarát formulával készült. A blue beauty követőjeként érdemes ezeket előnyben részesíteni, és olyan bőrápolási rutint összeállítani, ami a lehető legkevésbé ártlamas a természetes vizek számára.

Emellett törekedj a műanyag hulladék csökkentésére, és hívd fel erre a környezeted figyelmét is!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves