Quantcast

Hajszín-megőrző

12 meglepő ok, ami miatt hamar kifakul a hajszíned

Frissen festett hajszínünket nyáron különösen nehéz megőrizni - összegyűjtöttük a hajszínvesztés okait, és azokat a módszereket, amivel megakadályozhatjuk annak bekövetkeztét. 

Itt a nyár, ezért itt van az ideje annak is, hogy óvni kezdjük hajszínünket. Íme 12 meglepő ok, amiért a hajszíned gyorsabban fakul a kelleténél - és persze tippek, hogy hogyan előzd meg ezeket.

1.Túl gyakori hajmosás

A legtöbb fodrász egyetért abban, hogy a túlzásba vitt hajmosás a színfakulás első számú oka. A hajfestékben lévő vegyi anyagok ugyanis érzékenyebbé teszik hajunkat a vízzel szemben. Próbáljuk meg kétnaponta vagy akár háromnaponta mosni a hajat, ha nem zsírosodik. Ha a hajmosások között száraz sampont használunk, elnyújthatjuk a két hajmosás közt eltelt időt. Ha mégis muszáj gyakran hajat mosnunk, nagyon kíméletes sampont válasszunk, amely szulfátmentes és nem tartalmaz detergenst (vagy csak minimális mennyiséget), illetve a samponos hajmosások közt minden második alkalommal csak kondicionálóval mossuk meg a hajunkat.

2. Agresszív sampon használata

A szulfátokat és sókat tartalmazó samponok és kondicionálók nem tesznek jót a festett hajnak. A megoldás az, hogy szulfátmentes és színkímélő samponokat keressünk. Egy másik tiltólistás termékfajta festett haj esetén a mélytisztító típus. Kerüljünk minden olyan sampont vagy fejbőrkezelőt, amely a "mélytisztító" vagy "méregtelenítő" kifejezést használja, mivel ezek eltávolíthatják a színt. A festett hajjal rendelkezőknek az extra volument ígérő termékekkel is érdemes vigyázniuk. Ezek gyakran a kutikula megnyitásával érik el a megnövelt volument, ami elhalványíthatja a színt. Ez vonatkozik a samponokra és a styling termékekre is.

3. HAJMOSÁS FORRÓ VÍZZEL

Még ha a festett hajra való sampont használunk is, a túl meleg víz nagyban hozzájárul a fakuláshoz. A szakértők szerint hajmosáskor minél hűvösebb a víz hőmérséklete, annál jobb. Ha túl forró a víz, a hajszálak hámsejtjei tovább nyílnak, és a szín kifakul. Langyos vízben mossuk a hajunkat, hogy minél tovább megőrizze ragyogó színét.

4. NYITVA HAGYJUK A KUTIKULÁT

Hajmosás előtt kenjünk kókuszolajat vagy hajvégápoló olajat a hajvégekre, hogy megvédjük azt a meleg víz és a sampont színfakító hatásától.  A hajmosás végén pedig öblítsük le a hajat hideg vízzel. A hideg víz - és a hűvös levegő gomb a hajszárításkor - segít lezárni a kutikulát, és hosszabb ideig rögzíti a színt.

5. FORRÓ LEVEGŐVEL VALÓ SZÁRÍTÁS

A hajat érő forró levegő a hajszín egyik legfőbb ellensége. Próbáljuk meg minimalizálni a hajszárító okozta fakulást úgy, hogy a hét néhány napján hagyjuk a hajat természetes módon, a levegőn megszáradni. Ha mindenképpen szükséges a hajszárító, a károsodás csökkentése érdekében állítsuk minél alacsonyabbra a hőfokot.

6. NAPI HAJFORMÁZÁS

A hajformázók túlzott hőhatása is tönkreteheti a hajszínben lévő molekulákat. A festett hajszín kifakulása akkor vált széleskörű problémává, amikor forgalomba kerültek a magasabb hőfokon működő hajvasalók. Keressünk olyan eszközöket, amelyek a színezett haj számára is biztonságos hőmérsékleten dolgoznak.

7. A HŐVÉDŐ KÉSZÍTMÉNY KIHAGYÁSA

A fodrászok szerint a hővédelem elengedhetetlen, ha forró eszközöket használunk. Az ilyen formázás megégetheti  a kutikulát, így a haj idővel fodros, száraz, sérült és töredezett lesz. A károsodott kutikula a szín kifakulását okozza. A legoptimálisabb, ha olyan terméket választunk, amely hővédelmet és hidratálást is biztosít. Ezek a termékek segítenek a kutikula fitten tartásában, a szín rögzítésében.

8. Ártalmas klór

Az emberi haj olyan, akár a szivacs: amikor a száraz szivacsot klóros vízbe merítjük, jóval több klórt fog magába szívni a tiszta vízzel már átitatott szivaccsal szemben. Tehát mielőtt a medencébe ugranánk, vizezzük be alaposan a hajat tiszta csapvízzel, ez feltölti a hajat, így az nem tudja magába szívni a klórt és a sós vizet. Úszás után a klórt még száradás előtt ki kell öblíteni a hajból, mivel a haj száradása után a klór a hajhoz kötődik, és nagyon nehéz eltávolítani belőle.

9. A haj előkészítésének elmulasztása

Medencében, sós vízben vagy iszapos tóban való fürdés után a haj sprőd és kusza, így a fésülés károsítja a hajat. A nedves tincsekbe dolgozzunk bele kevés hajbalzsamot és fonjuk copfba a hosszú hajat, de legalább fogjuk össze, mielőtt megmártóznánk. A kondicionáló gátként fog működni a haj és a klór/só között. Amikor kijövünk a vízből, a haj puha lesz, így könnyebb lesz kifésülni. 

10. Nem gondolunk a haj fényvédelmére

A nap káros UVA és UVB sugarai nemcsak a bőrre jelentenek veszélyt, de a hajat is károsítják. A nap UV-sugarai lebontják a festékekben lévő kémiai kötéseket, ami azt jelenti, hogy a szín kifakul, ha hajunk túl sokáig van kitéve a napfénynek. A nap sugarai nemcsak a festett színt fakítják, hanem a természetes pigmenteket is, amelyek általában a nem kívánatos rezes árnyalatokért felelnek. A megoldás egyszerű: fújjunk fényvédővel ellátott hajvédő sprayt a hajunkra vagy viseljünk a szabadban (és a cabriónkban) kalapot! 

11. A hajszínezőbe vetett bizalom

Ha tartós festék helyett hajszínezőt használunk, számolnunk kell azzal, hogy gyorsabban elhalványul, kifakul.  A hajszínező a forró víztől vagy a napsugárzástól, illetve a sós és klóros víztől is oxidálódhat. A lila sampon segít hűvösebb színtartományban tartani a haj tónusát.  

12. Tápláló hajmaszkok és kezelések HANYAGOLÁSA

Miután a hajunk ki volt téve a napnak és/vagy a klórnak, elengedhetetlen, hogy a legérzékenyebb állapotában tápláljuk. Kondicionáló és maszkok használata nélkül a hajszín már jóval a következő festés előtt kifakul. Már kaphatók olyan hajszínélénkítő pakolások is, amelyek a hajszerkezet javítása vagy a haj táplálása mellett a hajszínt is felfrissítik. Ha nincs elég időnk egy maszkra, vigyünk fel a száraz vagy nedves hajra intenzív hajolajat, és a szokásos módon formázzuk. Nyáron, ha tehetjük, vegyünk gyakrabban igénybe hajregeneráló szalonkezelést!