Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Utazás

Párizs-szindróma: a furcsa tünetegyüttes, ami a turistákat fenyegeti

2022. július 19.

2 perc olvasás

ELLE
párizs psziché szorongás turizmus utazás turista
Párizs-szindróma: a furcsa tünetegyüttes, ami a turistákat fenyegeti
© Shutterstock

Ha nálad is tervben van egy francia út, feltétlenül olvasd el, milyen tünetekkel támadhat a Párizs-szindróma.


Az álomnyaralás könnyen rémálomba csaphat át, ha a régóta vágyott úti célt elérve hirtelen furcsa tünetek lesznek úrrá rajtad. Nem valamilyen betegségre vagy ételmérgezésre kell gondolni, a Párizs-szindróma sokkal inkább pszichoszomatikus tünetegyüttes, ami meglepően sok turistánál jelentkezik, akik a francia fővárosba látogatnak. De mit is takar ez pontosan?

Valós tünetekkel támad a Párizs-szindróma

Az európai úti célok között régóta toplistás Párizs, a bájos francia főváros műemlékeivel, világörökségi helyszíneivel és utolérhetetlen gasztronómiájával világszerte sokak bakancslistás helyszínei között szerepel. Ám éppen ez a túlzott idealizálás az, ami végül rányomhatja a bélyegét az egész utazásra.

A Párizs-szindróma hátterében ugyanis a túlzott elvárások lapulnak: a turisták annyi gyönyörű fotót és videót láttak előzetesen a városról, hogy a valóság már kiábrándítóan hat rájuk. A kutatások főképp a japán turistacsoportok esetében számoltak be a Párizs-szindróma kellemetlen tüneteiről, a hányingerről, émelygésről, szorongásról, súlyos esetben pedig akár hallucinációk is jelentkezhetnek.

Túl szép, hogy igaz legyen?

Mindez egyfajta kultúrsokk kíséretében jelentkezik az érintetteknél. Hiszen például a gyönyörűen kivilágított Eiffel-torony mögött a képeslapokon már nem látszanak a sötét utcák, a parkok füvén szaladgáló rágcsálók, a zsúfolt tömegközlekedés vagy éppen a trükkös zsebtolvajok. Pedig a közkedvelt turistacélpontok velejárói ezek, amit elkerülni szinte lehetetlen – a pandémia után újraindult turizmusnak köszönhetően ismét fel kell készülnünk a sorban állásra és az embertömegre a nagyvárosokban.

A szindróma kialakulásának kockázatát csak tetézi, hogy Párizst a filmekben és az úti könyvekben sokszor a legidealizáltabb formájában mutatják, ami sokszor nem is állhata messzebb a valóságtól. A turisták egy részének az Emily Párizsban vagy az Amélie csodálatos élete jeleneteiben látott város képe lebeg a szeme előtt, ám a fény városa a való életben nem mindig a legszebb arcát mutatja. Erre érdemes felkészülni, mielőtt útnak indulnál, hogy csalódás helyett valódi élményekkel gazdagon térhess haza a párizsi kiruccanásról.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves