A spanyol ISGlobal kutatói szerint megdöbbentő pusztítást végez a palackozás és az értékesítés a természetre.
Az eddig is köztudott volt, hogy a palackozott vizek fogyasztása környezetszennyező a rengeteg műanyag flakon miatt. A Barcelonában működő ISGlobal nevű intézet munkatársai szerettek volna ennél az általános igazságnál precízebb képet kapni, és kutatásuk során górcső alá vették a palckos vizek elkészültének teljes folyamatát. Vagyis a gyártástól a csomagoláson majd szállítástól a végső hulladék megsemmisítéséig mindent - vagyis az úgynevezett "életciklus-értékelést" használták.
Első megállapításuk az Euronews cikke szerint, hogy vízből háromszor annyi kell az előállításhoz, mint amennyi egy-egy palckba elfér a folyadékból. Ennél megdöbbentőbb, hogy megállapításuk szerint 3500-szor károsabb lehet a környezetünk egészére a palackozott víz komplett előállítási és hulladékkezelési folyamata annál, mintha az emberek ehelyett csapvizet fogyasztanának.
A tanulmány elkészítéséhez abból indultak ki, hogy a Barcelonában élő 1,35 millió embernek a 60 százalék palackos vizet (is) iszik, ugyanakkor eljátszottak a gondolattal: mi lenne, ha a katalán város összes lakója ilyet fogyasztana. Ez csak Barcelona esetén 70 millió eurós pluszköltséggel és állatfajok kipusztulusával járna.
Még egy érdekes adatot közöl a cikk, eszerint az Egyesült Államokban a vizespalackok gyártása évente 1,5 millió hordó olajat vesz igénybe. Ez nagyobb energiaigény, mint amennyi 100 ezer lakás áramellátásához szükséges.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!