Quantcast

Szabadidő

Hogyan kapcsolódjunk ki nagyanyáink módszereivel?

Hogyan kapcsolódjunk ki nagyanyáink módszereivel?
© Getty Images

Rekreációs elfoglaltságok a régmúltból, amiket ma is bátran kipróbálhatunk.

Habár elődeink ezeket a – sokszor kötelező – teendőket nem feltétlenül mentális egészségük megóvására használták, miért akadályozna meg minket ez abban, hogy visszanyúljunk hozzájuk, és kikapcsolódásként vegyük hasznukat? 

Kötés

Itt az ősz, egyre hidegebb a levegő, mi is lehetne pihentetőbb kikapcsolódás, mint a kötés? Kezdőknek a sálat és a sapkát javasoljuk. Ha pedig decemberre sikerül mesterszintre fejlesztenünk képességünket, akár karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet egy csinos kötött pulóver. Előnye, hogy akár sorozatnézés, podcasthallagtás közben is űzhető tevékenységről van szó, így teljes lehet a kikapcsolódás. Példaképnek pedig nyugodtan válasszuk Tom Daley úszót, aki az olimpián is ezzel a módszerrel űzte el a stresszt a lelátón.

Hímzés

Ennek a kikapcsoló tevékenységnek az elkezdéséhez igazán nincs szükség semmiféle tapasztalatra. Pikk-pakk kidíszíthetjük és feldobhatjuk vele rég megunt nadrágjainkat és dzsekijeinket – csak egy jópofa mintát kell választani, és el is indulhatunk a cérnaművészet rögös útján. Elkezdeni nem nehéz, és kitartó gyakorlással igazán profikká válhatunk benne, csodálatos dolgokat alkotva. 

Szappanöntés

A szappankészítés is hasonlóan kevés alapanyagot és szaktudást igénylő tevékenység, ha az ember éppen nekikezdene valamilyen kreatív kikapcsolódásnak. Hátránya lehet, hogy picit koszolósabb elfoglaltság, de cserébe januártól decemberig minden barátunkat elláthatjuk illatosabbnál illatosabb, színes vagy akár csillámos szappanokkal. 

Tésztagyúrás

Akik inkább a konyhában ügyeskednének, azoknak mindenképpen ajánljuk, hogy vessék bele magukat nagymamáink legprecízebb elfoglaltságába, a tésztagyúrásba. Elődeink még nem a boltban vették a leveles tésztát, hanem minden szombaton maguk gyúrták és nyújtották a rétesnek valót. Ezért is érdemes kipróbálni, ha valami igazán saját készítésű desszerttel szeretnénk meglepni a vendégségbe érkezőket.