Quantcast

Gwyneth

„A nőket úgy nevelik, hogy soha ne tájékozódjanak a gyönyörükről”

„A nőket úgy nevelik, hogy soha ne tájékozódjanak a gyönyörükről”
© Netflix

Furcsábbnál furcsább életmódtanácsai után Gwyneth Paltrow legújabb netflixes sorozatában a párkapcsolatok intimitását, valamint a szexuális örömök és a kommunikáció közötti szoros kapcsolatot térképezi fel. Ennek apropóján beszélgetett vele az Elle újságírója.

Az a tény, hogy Gwyneth Paltrow legújabb műsora egy szexről szóló tévésorozat, nem meglepő. Életmód-, wellness- és öngondoskodási márkája, a goop a „vaginaillatú” gyertyák és Kegel-szerű gyakorlatokhoz való Jade-tojások arusításáról híresült el, így szinte adta magát az intimitás és a vágy tabuival foglalkozó Netflix-sorozat ötlete.

Valójában az ötlet Paltrow és a goop legutóbbi, Netflixszel közös projektjéből, a 2020-as The goop lab (Gwyneth Paltrow életmódtanácsai) című sorozatból pattant ki, amely a szokatlan és határokat feszegető wellness-gyakorlatokat járta körül, a pszichedelikus szerektől a „vámpír arcpakolásokig”. A harmadik epizód, amely a női örömökre összpontosított, olyan beszélgetést indított el, ami után a csapat úgy gondolta, a témát egy mélyebb formátumban is újra fel kellene dolgozni.

Ennek eredménye a Sex, Love & goop, egy hat epizódból álló, forgatókönyv nélküli sorozat, amely nemrég jelent meg a Netflixen, és amelyben valódi párokat követhetünk, akik szakértők vezetésével dolgoznak az intimitáson, a kommunikáción, a testképen és az élvezeten (saját maguk és egymás számára egyaránt). A módszerek között szerepel egy intimitási „blueprint” kvíz kitöltése, a szexuális játékok kipróbálása (az egyik eszköz egy Rozsomák-szerű karomra hasonlított) és egymás energiáinak hasznosítása.

A goop szerkesztősége által kiválasztott szakértők között szerepel Jaiya, a szomatikus szexológus; Amina Peterson, szakrális szex- és intimitástréner; Darshana Avila, erotikus teljesség tréner; és Katarina „Kato” Wittich, családi kapcsolatokkal foglalkozó facilitátor. Michaela Boehm, a goop intimitás-, kapcsolati és szexualitás szakértője társműsorvezetőként csatlakozott Gwyneth Paltrowhoz. „Már korábban is dolgoztam együtt Michaelával, inkább beszélgetőterápiás minőségben, aztán barátom és bizalmasom lett, akit igazán imádok, és akihez igen közel állok” – mondja Paltrow a műsorvezető társáról.

Bár ő maga személyesen nem volt jelen a páros foglalkozásokon (hiszen az nyilvánvalóan nagyon intim és privát dolog, ahogy fogalmaz), az eredmények így is lenyűgözték. „Teljesen elkápráztatott, hogy a párok mennyire hajlandóak voltak megnyílni. Egészen rendkívüli, hogy min mentek keresztül egymásért.” Az Elle újságírója erről a vadonatúj projektről beszélgetett a színésznővel.

Elle: Kezdjük az elején. Miért érezted úgy, hogy a Sex, Love & goop a megfelelő következő lépés számodra?

Gwyneth Paltrow: Azt hiszem, először is ki akartunk próbálni egy kicsit más formátumot, az antológia helyett, ahol minden egy különálló műsor volt... Azt hiszem, talán a karantén volt az oka, hogy egy érzelmi utazást akartam végigkövetni a történeteken keresztül, ami arra késztetett, hogy a párokat kísérjem végig az útjukon. És így a formátum tényleg más lett, mert úgy gondoltam, hogy mélyebben feltárhatjuk a témákat. Azt hiszem, a The goop lab (magyarul Gwyneth Paltrow életmódkísérletei – a szerk.) „The Pleasure Is Ours” című epizódja szuper fontos, hatásos epizód volt számunkra, és nagyon sok érdekes beszélgetést váltott ki a női örömökről. Néhányan nagyon kényelmetlenül érezték magukat, néhányan pedig nagyon boldogok voltak, és tudod, mi itt a goopnál szeretjük a jó párbeszédet. Szóval elkezdtem gondolkodni azon, hogy miért is váltott ki ennyi érzelmet ez az epizód az emberekből?

És rájöttem, hogy ez elég sokrétű. Itt van a történelmi patriarchátus, ami a női gyönyöröket egy paradigma részeként leértékeli. Aztán a nőket úgy nevelik és szocializálják, hogy soha ne tájékozódjanak a gyönyörükről, vagy ne kérjék azt, amit akarnak. Legalábbis az én generációmban ez nem volt jellemző. Azt is gondolom, hogy a szexualitásod és az intim kapcsolataid bizonyos értelemben az életed mikrokozmoszát jelentik; tükrözi, ahogyan hazudsz magadnak, ahogyan bátorítod magad, ahogyan megpróbálod magadat rábeszélni valamire – mindez a szexuális életedben mutatkozik meg. Úgy gondoltam, ez egy nagyon intuitív következő lépés, hogy egy kicsit mélyebbre merüljünk a témában.

Elle: Láttam, hogy részt vettél a „blueprint” kvízben. Ki tudtál próbálni néhány módszert magadon, és magad győződtél meg róla, hogy a valós életedben is alkalmazhatóak-e? Mennyire voltál gyakorlatias?

G.P.: Azt hiszem, ezt inkább a karácsonyi vakációra tartogatom. (nevet). Dolgozom rajta. Talán hozok magammal néhány Rozsomák-karmot a vakációra.

Elle: A beszélgetések a szex fizikai aspektusain túlmutató témákat is érintettek, mint például a testkép és a nőkre nehezedő nyomás, hogy egy bizonyos módon nézzenek ki. Mit vettél ki ezekből a beszélgetésekből? Tanultál valamit magadról vagy a saját szokásaidról?

G.P.: Igen, abszolút. Azt hiszem, a legnagyobb tanulság az egész műsorból az, hogy mennyire fontos a felelősségvállalás a saját életedben. Olyan könnyű mindannyiunknak azt mondani, hogy „Bárcsak ezt tette volna, bárcsak azt tette volna”, miközben milyen jó lenne, ha igazán elszámoltathatóak lennénk, és igazán gyengéden tudnánk teret teremteni egy olyan beszélgetésnek, mint például „Hé, én egy kis sebezhetőséget hozok ide, hogy ezt kérjem tőled. Nem hibáztatlak semmiért, de nem akarom, hogy többé a gondolataimban olvass.” Akár a szexről, akár a kommunikáció módjáról, akár bármi másról van szó.

Ez tényleg megerősített abban, hogy mennyire fontos egy kapcsolatban, hogy elismerd, mit szeretsz, hogy összhangban legyél azzal, hogy mit akarsz kihozni belőle, például mi a szándékod egy párkapcsolatban, és ne várd el, hogy ez magától megtörténjen vagy varázslatosan kibontakozzon. Mindannyiunkon múlik, hogy olyan kapcsolatot alakítsunk ki, amilyet szeretnénk, és valamiért kényelmetlenül érezzük magunkat emiatt. Úgy éreztem, hogy hűha, ez egy nagyon jó emlékeztető arra, hogyan közelítsem meg a saját kapcsolatomat, például, hogy továbbra is mindig kommunikációval, kíváncsisággal, biztonsággal, sebezhetőséggel és így tovább közeledjek felé.

Elle: Úgy éreztem, ahogy néztem ezeket a beszélgetéseket, hogy sok minden a kommunikációs problémákra vezethető vissza.

G.P.: Igen, így van. És érdekes Jaiya munkája, amikor arról beszél, hogy az emberek azt hiszik, hogy szexuálisan nem illenek össze, miközben ez általában kémiai eredetű, igaz? Ez általában csak kommunikációs probléma. Először is, az önmagunkkal való kommunikáció. Például: „Oké, ez az, amit szeretek, vagy amit nem szeretek, vagy amire szükségem van”, és aztán képes vagy ezt szabadon közölni a partnereddel.

Elle: Amikor a csoport összeült, a házasságot is érintették, és azt a tabutémát, hogy nem mindig tökéletes. Miért érezted fontosnak, hogy ezt is megbeszéljétek és beillesszétek a műsorba?

G.P.: Most a közösségi médiaplatformok révén az embereknek lehetőségük van arra, hogy nagyon sajátos módon ábrázolják az életüket. Sok embertől hallottam, hogy az „Instagram-házasságot” valójában nagyon nehezére esik néhány embernek nézni, mert az emberek úgy mutatják be a házasságot, mintha ez lenne a legtökéletesebb dolog a világon: „Nincsenek problémáink. Őrülten szerelmesek vagyunk. Gyerekeink vannak, és állandóan szexelünk.” Nem mintha az emberek rosszindulatú módon próbálnák az emberek szemét felnyitni, de az emberek hajlamosak a pozitív aspektusokat posztolni, és néha ennek a következménye az a paradigma, amit a házasságról alkotnak, hogy milyennek kellene lennie. Ez egyszerűen nem reális. És ettől az emberek rosszul érezhetik magukat.

A házasságokban felmerülő problémák az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. És én mindig úgy gondolom, hogy az ok, amiért hosszú távú kapcsolatban vagy, az az, hogy valóban meggyógyítsd magad egy részét. És csak ez a bensőséges kapcsolat lesz az a dolog, ami felszínre hozza a problémát. Ez egy nagyszerű lehetőség. Tehát ahelyett, hogy azt gondolnád: „Ó, Istenem, ez egy igazi probléma.” Hanem: „Hű, mi történne, ha a kommunikáció legfelső szintjét választanánk, teljesen másképp?” Mi lenne lehetséges? Hogyan tudnánk megtörni azt a paradigmát, hogyan néz ki egy veszekedés, vagy egy kellemetlen beszélgetés?

Elle: Ezzel kapcsolatban mit remélsz, mit visznek el a nézők magukkal ebből a műsorból?

G.P.: Remélem, hogy az emberek számára vannak igazán rezonáló aspektusok, és azt hiszem, hogy mindenki számára lesznek. Legalább az egyik karakterben magunkra ismerhetünk. Ha őszintén segíthetünk egy párnak, hogy létrehozzunk egy mintát a beszélgetésükhöz, már megérte. Tegnap felvettem egy podcastot, a producer a férjével végignézte az egészet, és így szólt: „Aztán hirtelen azon kaptuk magunkat, hogy szünetet tartunk, és azt mondjuk: Várjunk csak, erről még sosem beszéltünk! Vagy: Szeretném feltenni ezt a kérdést.” Akkor azt éreztem, oké, ha ez a producer az egyetlen ember, aki nézi ezt a műsort, akkor már megérte.

Elle: A Netflix és a goop a wellness és a szex témakörét járta körül. Miben szeretnél legközelebb elmélyedni a képernyőn?

G.P.: Nem is tudom. Egy részem azt gondolja, hogy szeretnék egy újabb gasztronómiai és utazási műsort készíteni. Egy részem szeretne egy krónikus betegségről szóló dokumentumfilmet forgatni. Sok mindent szeretnék csinálni. De nem vagyok benne biztos. Még gondolkodnunk kell rajta.

Forrás: Elle