Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rongálás

Felháborító, mit műveltek Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményével

2022. október 17.

2 perc olvasás

ELLE

London festmény Vincent van Gogh rongálás
Felháborító, mit műveltek Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményével
© news.sky.com

Vincent van Gogh Napraforgók című festményéről van szó. 


Két aktivista paradicsomlevessel öntötte le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét a londoni Nemzeti Galériában. A két fiatal lány A Just Stop Oil csoport aktivistái, akik a tettüket azzal magyarázták, hogy így akarták felhívni a figyelmet az élelmiszer-és energiaválságra. Az aktivisták ellen most eljárás indult, szombaton állnak először bíróság elé. 

A falhoz ragasztották magukat

A két lány azután, hogy leöntötte Van Gogh üveggel védett festményét a falhoz ragasztották magukat a kép alatt. A festmény nagy valószínűséggel nem sérült meg súlyosan a védelem miatt, de a galéria munkatársai kiürítették a termet az eset után. 

Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az étel? Többet, mint az igazságosság? Jobban érdekel egy festmény védelme vagy a bolygónk és az emberek védelme?

- kiabálták a felvételen. 

Több tüntetés volt Londonban

Az elmúlt napokban több zavargásnak is szemtanú lehettek London lakói, ugyanis az aktivisták az utakat és hidakat is lezárták. A festményt megrongáló 20 és 21 éves lányt a rendőrök a westminsteri bíróságra idézték be, de egy harmadik aktivista ellen is indul büntetőeljárás, szándékos károkozás vádjával, mert sárga festékkel locsolta le a rendőrség főépülete előtt álló Scotland Yard feliratú táblát és környezetét.

Megszólalt a csoport szóvivője 

A Just Stop Oil szóvivője az eset után azt mondta, hogy ők nem barátokat próbálnak szerezni, hanem változást akarnak elérni, ami a véleményük szerint így történik. Hozzátette, hogy tisztában voltak azzal, hogy a festmény üveg védi, ezért öntöttek rá paradicsomlevest, mert tudták, hogy komoly károkat nem okozhatnak. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves