Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Zsinagógák Hete

Programajánló: koncert, kiállítás és kóstoló is vár a Zsinagógák Hetén!

2022. július 22.

3 perc olvasás

ELLE

program programajánló Zsinagóga Zsinagógák Hete zsidó vallás Budapest program
Programajánló: koncert, kiállítás és kóstoló is vár a Zsinagógák Hetén!
© Shutterstock

Igazi családi programmal zárnátok az idei nyári szezont? A Zsinagógák Hete tökéletes választás erre: a gasztronómiától a kultúrán át a gyerekprogramokig izgalmas látni- és kóstolnivalókkal várnak a Budai Parkszínpadon. 


A hagyományosnak számító Sóletfesztivállal nyitja meg idén a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség. Augusztus 28-án, a Budai Parkszínpadon, a gasztronómiai fesztivál mellett különleges zenei, színházi és gyerekprogramokkal is várják a család minden tagját. 

Ha kóstolnál valami finomat: Sóletfesztivál

2022. augusztus 28. 11:00-17:00

Igazi családi programnak ígérkezik a már hagyományosnak számító Sóletfesztivál, ahol ízelítőt kapunk négy ország hagyományos sóletjéből és kóser édességeket is kóstolhatunk. A gasztronómiai élmények mellett  a legkisebbeket ugrálóvárral, vetélkedőkkel, kézműves programokkal, a nagyobbakat óriási társasjátékokkal várják. A Babka-báb társulat zsidó meséket ad elő, de fellép a Kalap Jakab zenekar és a XiloTon ütőegyüttes is. 

Zsidó filmzenék Bernsteintől Leonard Cohenig  

2022. augusztus 28. 20:00

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. 1993 óta Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy irányításával, rövid idő alatt, előkelő helyet vívtak ki maguknak a magyar zenei életben, és a nemzetközi hangversenyek világában is aktívan részt vesznek. Koncertjükön zsidó szerzők által komponált vagy zsidó témájú filmek zenéiből hallhatunk válogatást: felcsendül többek között Leonard Cohen Hallelujah-ja, Leonard Bernstein West Side Story-ja és Rózsa Miklós Ben Hur-ja is. 

Kultúrcsemege: Báál Sém Tov legendája kiállítás & koncert

2022. augusztus 31. 18:00

Megnyílik Flamm Ferenc 1946-ban született festő, grafikus kiállítása a szentendrei Zsidóházban. A művész szüleit Raoul Wallenberg mentette meg a deportálástól, amiről ő  már egész fiatalon tudomást szerzett, és talán ennek is köszönhető, hogy 1976-ban Svédországba emigrált. A szentendrei program részeként a szlovákiai Mojse Band trió zenél.  

Gyerekektől (nem csak) gyerekeknek: Júda népe

2022. szeptember 3. 17:00 

A Komádi Gyermekotthon lakóinak saját történeteiből épül fel az az előadás, amit a Zsilip Kulturális Központban mutatnak be. Fábián Péter író-rendező és Háda Fruzsina színész-drámapedagógus tartott drámajáték foglalkozásokat az Igazgyöngy Alapítvány közreműködésével, hátrányos helyzetű fiatalok számára. A kurzus végén, június 25-én volt az ősbemutató a Biztos Kezdet Gyerekház udvarán.  A belépés díjtalan, de támogatói jegy vásárlására lesz lehetőség. 

Olvasópróba Lovas Rozinával: Betűbe zárva (Márai Lola naplója) 

2022. szeptember 5. 19:00

Matzner Ilona, vagyis Márai Sándor felesége, Lola, harminc éven át írt naplójából hallhatunk részleteket Lovas Rozina színművész előadásában. A Réczei Tamás, a Firgun Alapítvány vezetője által rendezett est során, bepillantást nyerünk az író és feleségének mindennapjaiba, emberi kapcsolataikba, gyermekük nevelésébe, költözéseikbe és az írói munka, illetve az emigráns lét bonyolult érzelmi hátterébe.  

Könyvmolyoknak: Kéz a kézben – beszélgetés Jonathan Sacks rabbi könyvéről

2022. szeptember 6. 19:00

A tudomány és a vallás nemcsak összeegyeztethető, hanem ki is egészíti egymást – vallja korunk egyik kiemelkedő vallási gondolkodója, Jonathan Sacks rabbi, akinek könyve Kéz a kézben címmel, az EMIH által alapított, Könyv Népe Kiadónál jelent meg. A kiadványról Erdő Péter bíborossal és Vizi E. Szilveszterrel, az MTA volt elnökével beszélget Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.  


További információ ide kattintva elérhető a programokról. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves