Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Őszből a nyárba: gyere velünk Valenciába!

Utazás

2022. október 24.

9 perc olvasás

ELLE szerkesztőség

spanyolország utazások valencia wizzair elle tipp

Támogatott tartalom

Őszből a nyárba: gyere velünk Valenciába!
© Unplash

Ha Spanyolországi üdülőhelyek jönnek szóba, Costa Brava, Mallorca vagy Tenerife ugrik be elsőre – a valódi kincseket rejtő Baleár-tengeri partszakasz kevésbé ismert számunkra. 


A helyiek azonban pontosan tudják, hol érdemes nyaralni, sőt az őszi szezonban simogató 25-27 fokos melegben élvezni a zsúfoltságtól mentes nyaralóhelyeket. Ha nem untad meg nyáron a végtelen homokos tengerpartokat, azúrkék eget, pálmafákat és a mediterrán városkák hangulatát, fedezzük fel együtt Valencia autonóm közösség Castellon, Valencia és Alicante tartományának bakancslistás helyeit!

3 óra utazással utolértük a nyarat 

Egy hideg, esős sötét, szeptember végi reggelen indult a WizzAir járatunk Ferihegyről egyenesen a napfényes Castellon stratégiai elhelyezkedésű, modern és patyolattiszta repülőterére, ahol 10 órakor már meleg szívvel, 25 fokkal és rekordsebességgel érkező csomagokkal fogadtak bennünket. Sokat utaztam életemben, de ilyen még sosem történt velem: a repülőről leszállva szinte egyszerre értünk a szalaghoz a poggyászainkkal (aki állt már 50 perceket a szalagnál, átérzi, mekkora királyság ez!). Mire felszálltunk a buszra, el is csomagoltuk a kabátokat, pulóvereket és nyaraló turistává lényegültünk. Utunk pálmafák, majd buja zöld hegyek mentén vezetett Peniscolába. Peniscola egy kis üdülőhely Castellon tartományban, a Costa del Azahar partján, Valencia és Barcelona között. Csodás strandjaival, történelmi műemlékeivel különleges hangulatot áraszt. A dombon elhelyezkedő figyelemreméltó óváros meredek utcáival, éttermeivel, bárjaival kihagyhatatlan élmény, a Papa Luna kastélyból csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a városra. A világítótornyot, a kastély kertjeit és az éjszakai kivilágításban úszó óvárost is látni kell. A fallal körülvett óvárostól a szomszédos Benicarlóig 5,5 km hosszú homokos strand terül el, a Playa de Norte.

Spanyol Biarritz 

Másnap Alcossebre természeti szépségeit, festői partszakaszát vettük közelebbről szemügyre. A hegyektől körülölelt területen található a Serra d’Irta természetvédelmi park. Utunk Oropesa és a végeláthatatlan strandjairól és sokemeletes szállodák tömkelegéről híres, nyüzsgő aranypart, vagyis Marina d’Or érintésével Benicassism-ba vezetett. Utóbbit a spanyol Biarritz-nak is nevezik, nemcsak lenyűgöző strandjai, de a Route of the Villas eklektikus villasora miatt is, amelyek arisztokraták féktelen mulatságainak adtak helyszínt, és ahol számos híresség – többek közt Ernest Hemingway és harmadik felesége, az író Martha Gellhorn (a képen látható zöld villa volt az övék) - fordult meg. A kalóz portyák visszaverésére szolgáló őrtornyokból pazar kilátás nyílik az öbölre. A tengerparttól mindössze negyedórás buszozással elérhető a 700 méter magasságon fekvő Desert de les Palmes természetvédelmi park egykori kolostorok romjaival, különleges növény és állatvilággal (élnek itt például szép számmal petymegek is!).  

Viva Valencia! 

Valencia, az autonóm közösség fővárosa, Spanyolország 3. legnagyobb városa volt a következő úticélunk. Amióta tizenéve itt jártam, a város rengeteget változott. Egy fantasztikus, ultramodern épületegyüttessel bővült, a Művészetek és Tudományok Városával, mely egy operának, 3D Imax mozinak, interaktív tudományos múzeumnak, egy növényháznak és Európa legnagyobb akváriumának, az Oceanográfic óceanáriumnak ad otthont. Ez utóbbiban 10 különböző épületben az éghajlatnak megfelelő tengeri élővilágot (pingvineket hóesésben, jégtáblákon, belugákat, cápákat, hatalmas rájákat, delfineket) csodálhatjuk meg. Víz alatti éttermében meg is ebédelhetünk. 

Természetesen nem maradhattak ki Valencia történelmi látnivalói sem: az óvárost a Torres de Serranos városkapun át közelítettük meg, majd meglátogattuk a Valencia Székesegyházat, ahol a hagyomány szerint a Szent Grált őrzik, és szép freskói mellett Goya festményeit is megcsodálhatjuk. Az éjszakai fényekben úszó belvárosban megnéztük Európa legrégebbi ételpiacát, a Central Mercado-t és elsétáltunk Valencia főterére, a Plaza del Ayuntamiento-ra is.  

Várak is várnak!

Cullera és Gandia felfedezése következett. Átadtuk magunkat a mesés panorámák látványnak, a napfénynek és a szellőnek. Elkaptuk a mediterrán ritmust és felhagytunk a sietéssel. Cullera városka 15 kilométeres finom homokos strandjával, legendáktól övezett várával ideális nyaralóhely. A város fölé 200 méterre magasodó várat és erődöt a muzulmánok építették, története a X. századig nyúlik vissza. A közelben található a híres Albufera nemzeti park, amely pazar kirándulóhelyeket kínál a természeti szépségekre vágyóknak (aki látta „A móló” című sorozatot, tudja, miről beszélek). Ezen a tóvidéken hatalmas rizsföldeken termesztik a paellához, nemzeti ételükhöz használt rizst – úgy tartják, hogy a paella innen indult hódító útjára. 
Utaztunk térben és időben, és kikötöttünk egy középkori forgatag kellős közepén. A színes-fényes-illatos gandiai Fiestából senki sem maradhatott ki, de még előtte megnéztük a híres-hírhedt Borgiák (spanyolosan Borják) kastélyát, a Ducal Palace-t, melynek minden apró részlete a család határtalan gazdagságáról árulkodik. A kastélyt a XIV. században emelték, és az idők során a gótikus mellett reneszánsz és barokk stílusú épületelemekkel bővült.  

Elle kedvenc: a Costa Blanca gyöngyszeme, Dénia

Denia es Vida - ez áll a város hivatalos hashtagjén - és valóban, Denia, a Costa Blanca gyöngyszeme, ahol azonnal hatalmába kerít a mediterrán életérzés, maga az élet! Az Alicante tartományhoz tartozó városról sokat elmond, hogy több mint 350 étterme, 20 kilométernyi homokos partja van, és szinte egész évben süt a nap. Az elbűvölő színes épületek, a fákról ránk mosolygó gránátalmák, az utolérhetetlen hangulatú piac, a vidám baristák és a strandjárgányból integető rendőr mind-mind azt üzenték: még látjuk egymást!

Alicante Szentendréje és New Yorkja

Ez furán hangozhat, de a képek mindent megmagyaráznak! Altea, melynek régi városrésze nemzeti örökség, százesztendős házaktól övezett, kavicsokkal kirakott, szűk utcácskáival, a legmeglepőbb helyeken felbukkanó fura szobraival és modern műalkotásaival, kézműves boltjaival a mi kis művészvárosunkat juttatta eszünkbe. Igaz itt a „Templomdombról” a kilátás a Földközi-tengerre nyílik és a templom egy muzulmán mecsetre épül, valamint lényegesen méretesebb a mienknél, a feeling mégis hasonló. 

Benidorm, utazásunk utolsó célpontja, a felhőkarcolóiról híres, melyekből New York után itt találhatunk a legtöbbet! A felhőkarcolók tetején, skybar-okban, és a felhőkarcolók tövében rock kocsmákban a hét minden napján zajlik az éjszakai élet. Kissé dekadens érzés itt strandolni, de az is biztos, hogy nem mindennapi. Ha itt jársz, fizess be egy Jeep túrára, amivel elvisznek kellő távolságra, hogy láthasd és megörökíthesd a skyline-t. Ha nem vagy tériszonyos, pattanj e-bike-ra, és tekerj fel a szerpentinen egy emlékezetes panorámáért. Lefelé fékezz!

Helyi gasztronómia a Paellán túl 

Természetesen a paellát, a serpenyőben párolt, rizs alapú nemzeti eledelt meg kell kóstolni – ha nem szereted a halat, angolnát, kagylót vagy rákot, lehet kérni báránnyal vagy vegán változatban. Ha mégsem lett a kedvenced, van bőven helyi specialitás, amit érdemes megkóstolni. Tengeri herkentyűk és halak kedvelői előnyben: a tenger minden kincsét, minden formában fogyasztják itt. Még osztriga fagylaltot is kóstoltunk (kép). Kihagyhatatlanok a különféle tapas-ok: a Croquetas például ibériai sonkával, morcillaval (véres kolbász) vagy tőkehallal dúsított, besamel mártással kevert krokett, amelyet mártással tálalnak. A Gambas con ajillo kis agyagtálban fokhagymával főzött garnélarák. A Spanyol omlett pirított hagymával és burgonyával készül. Ízletes vegán étel a Gazpacho és a ratatouille spanyol változata, a Pisto. A kihagyhatatlan édességek listája: Churros (olajban sült fánkféle) fahéjas cukorral és csokoládémártással, Turrón – mór eredetű édesség, mandula nugát, Leche frita – ropogós tésztában sült, fahéjas cukorral megszórt tejpuding, Torrijas - a bundáskenyér spanyol, édes változata, Christinas – puha kókuszos vagy mandulás csók, helyi specialitás. 

ELLE TIPPEK: 

Utazás: heti két közvetlen WizzAir járat foglalható Castellon repterére és heti kettő Alicante-ba. A reptéren érdemes autót bérelni vagy a transzfert leszervezni a szállodával. 

Szállás: válassz körültekintően szállodát, a helyi 4 csillag az itthoni 3 csillagnak felel meg. 
Kipróbáltuk, ajánljuk: Hotel Silken Valencia, Hotel Villaluz Gandia

Étterem
Belvedere 21 étterem, Benidorm – Pazar skybar és fine dining étterem egy szállodaépület 21. emeletén kifinomult, helyi ízekkel és nemzetközi fogásokkal. 

Melia Villaitana – romantikus elsőosztályú vacsora, álomszép kulisszák közt. Az elegáns resortot a legszebb spanyol építészeti stílusok ihlették. 



A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
1

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
2

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
3

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
4

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
5

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
6

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

30 ikonikus hollywoodi barátság
7

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
8

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

ezek is érdekelhetnek

Megtaláltuk a paradicsomot: a Waldorf Astoria bemutatja magánszigetét a Seychelle-szigeteken

Támogatott tartalom

Megtaláltuk a paradicsomot: a Waldorf Astoria bemutatja magánszigetét a Seychelle-szigeteken

Támogatott tartalom

2024.03.28. 3 perc olvasás

utazás

Shakira nagy döntést hozott, lezárja az élete egy fontos fejezetét

Shakira nagy döntést hozott, lezárja az élete egy fontos fejezetét

2023.10.03. 2 perc olvasás

New Life

A 48 éves Eva Longoria bikiniben mutatta meg elképesztő alakját

A 48 éves Eva Longoria bikiniben mutatta meg elképesztő alakját

2023.08.08. 1 perc olvasás

Bikiniszezon

A légiutas-kísérők szerint ezzel a 4 trükkel lehet a legtöbb pénzt megsprórolni a repülés során

A légiutas-kísérők szerint ezzel a 4 trükkel lehet a legtöbb pénzt megsprórolni a repülés során

2023.08.03. 2 perc olvasás

TRAVEL

Ez a világ legromantikusabb strandja, ahová mindenki el szeretne jutni

Ez a világ legromantikusabb strandja, ahová mindenki el szeretne jutni

2023.07.29. 3 perc olvasás

TRAVEL

Az első dolog, amit mindig meg kell tenned, ha a hotelszobádba érsz

Az első dolog, amit mindig meg kell tenned, ha a hotelszobádba érsz

2023.04.23. 3 perc olvasás

BIZTONSÁGOS NYARALÁS

Top 5 ország, ahol a legjobb gyereket nevelni

Top 5 ország, ahol a legjobb gyereket nevelni

2023.04.10. 4 perc olvasás

GYEREKNEVELÉS

5 lakatlan sziget, amit kibérelhetsz az Airbnb-n

5 lakatlan sziget, amit kibérelhetsz az Airbnb-n

2022.08.30. 2 perc olvasás

ÁLOMNYARALÁS

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves