Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KORZETT

Nem fogod elhinni, hogy védik a Bridgerton szereplőinek testi épségét

2023. február 22.

3 perc olvasás

Szőke Anna

bridgerton Netflix fűző jelmeztervező kosztümös sorozat
Nem fogod elhinni, hogy védik a Bridgerton szereplőinek testi épségét
© Netflix.com

A fűzők számos kosztümös filmnek és sorozatnak képezték eddig alapvető kellékét. A Netflix most megtiltotta használatukat a Bridgerton készítői számára!


A fűző évszázadokon keresztül a női ruhatár egyik alapdarabja volt, így nem csoda, hogy a régi időket idéző sorozatok jelmeztervezői is gyakran használták a szereplők kosztümjeinek megalkotásakor. Ennek most vége! A színészek testi épségének megőrzése végett, több stúdió – köztük a Netflix is – betiltotta a ruhadarab további alkalmazását a forgatásokon. Így történhetett meg, hogy már a Bridgerton forgatásán is valami okosat kellett kitalálniuk a karakterek megjelenéséért felelős kreatívoknak.

A fűző viselete sosem volt a komfort szinonímája. De az adott kor szépségideáljának minél jobban megfelelni kívánó nők sokszor egészségüket is hajlandóak voltak feláldozni a vékonyabb derékért. A fűzőben ugyanis levegőt is alig lehetett kapni, enni pedig szinte esélytelen volt. Ezekből kifolyólag a hölgyek gyakran el is ájultak. De a mindennapos fűző viseléstől a nők belsőszervei is károsodtak, így keringési, emésztési sőt nőgyógyászati problémáik is kialakulhattak.


 

A fűző egészségkárosító hatása

Miután több fiatal színésznő is panaszkodott a fűzőhasználattal járó kellemetlenségekre, bizonyos filmstúdiók megfontolták, majd végül betiltották az eszköz használatát.

A fűző rendkívül kellemetlen viselet, sok színésznő szenvedett tőle és szerzett rövid vagy hosszabb távon gyógyuló sérüléseket a gyakran 12-14 órásra elnyúló forgatások alatt

– mesélte egy bennfentes.

Végül is az eszköz komoly egészségkárosító hatása rémisztette meg annyira a filmkészítőket, hogy – valószínűleg az esetleges perektől tartva – inkább betiltották a karcsú derekakat és korhűbb hatást eredményező viseletet. Sok kosztümös filmen és sorozaton dolgozó színésznő számolt be ugyanis bőrsérülésekről, véraláfutásokról és légzési nehézségekről az elnyúló forgatások alatt.

 

A Bridgerton hölgyeinek sem kell tovább szenvednie

A kosztümös drámák reneszánszukat élik, és az adott korok megfelelő reprezentációját zászlójára tűző jelmeztervezők igyekeznek a nézők számára a lehető legkorhűbb outfiteket megálmodni. Ám a fűző használata, a 21. század 'woke' világában egyértelműen ellenszenvet vált ki. A filmes tartalmak készítői szeretnének haladó szelleműnek látszani, és ebbe semmiképp nem fér bele az, hogy a nőket arra bíztassák, hogy így csökkentsék a derékkörfogatukat.

A tiltást a Bridgerton producerei is életbeléptették, és tájékoztatták a jelmeztervezőket és a szereplőket arról, hogy a jövőben nem kötelesek fűzőt használni. Helyette a jelmezekért felelős személyzet ajánlhat számunkra alternatív alsóneműt, de akár saját fehérneműjűket is használhatják mostantól a színésznők.

Gyönyörűek, de egyszerűen gyűlölöm őket. A fűző mindent leszorít a hasad aljára, és amikor végre leveszed, lesz egy kis huplid odalent. Utáltam viselni őket a forgatás alatt. Szerencsére most már engedik, hogy simán melltartóban legyünk a fűző helyett. Ez számomra nagy könnyebbség volt, a 12 órás forgatások alatt

– meséli a második évadban Kate Sharma bőrébe bújt Simone Ashley.


A Netflix mellett már az ITV is csatlakozott a kezdeményezéshez és úgy hírlik a BBC is hamarosan meglépi a szükséges lépéseket ez irányba.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves