Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Magyar siker

Magyar filmet díjaztak a Velencei Filmfesztiválon

2023. szeptember 11.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

film reisz gábor velencei filmfesztivál magyar siker filmdíj
Magyar filmet díjaztak a Velencei Filmfesztiválon
© Elisabetta A. Villa / Getty Images

Reisz Gábor filmje volt a Velencei Filmfesztivál egyik legnagyobb meglepetése.


A Magyarázat mindenre című film nyerte el a legjobb film díját az Orizzonti, vagyis a „Horizontok” szekcióban a Velencei Filmfesztiválon. A film rendezője, Reisz Gábor – akinek ez a harmadik nagyjátékfilmje – nagyon büszke, hogy sikerült kivívniuk az alkotással ezt a jelentős elismerést.

A fesztivál záróeseményén, a Lidón Reisz Gábor át is vette a díjat, és néhány mondatban megköszönte alkotótársainak a közös munkát.

A Velencei Filmfesztivál egyik meglepetése

A film nagy meglepetést okozott a fesztiválon történetvezetésével is, így nem meglepő, hogy végül elnyerte a rangos díjat. Forgatókönyvét Reisz Gábor írta Schulze Éva segítségével, a producer pedig Berkes Júlia volt.

A film egy 18 éves fiú, Ábel botrányba fulladó érettségi vizsgájáról mesél, a történet pedig reális képet fest a kettészakadt országról.

A tinédzser rádöbben, hogy szerelmes a legjobb barátjának tartott Jankába, aki azonban a történelemtanáruk iránt táplál gyengéd érzelmeket. A társadalmi problémákra jól rávilágít Jakab, a pedagógus élete, aki megpróbál valahogy túlélni, miközben komoly összetűzésbe kerül Ábel konzervatív apjával.

A botrányos érettségi számos rejtett társadalmi feszültséget hoz felszínre, a fiatal fiú azonban egyedül marad a kettészakadt társadalom vitái közepette, és korának megfelelően a szerelmi problémái töltik ki gondolatai nagy részét.

A film hatalmas sikert aratott a fesztivál közönségének körében, a forgalmazó Cirko Film pedig már be is jelentette, hogy a magyar nézők október 5-től láthatják a mozikban.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves