Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Játssz velünk!

Kvíz: tudod, kik voltak a nők, akikről budapesti utcákat neveztek el?

2023. április 20.

1 perc olvasás

Gyulai Bence

budapest kvíz utcanév
Kvíz: tudod, kik voltak a nők, akikről budapesti utcákat neveztek el?
© Fotó: Shutterstock/blueberry_pancakes

Nem túl sok közterületet neveztek el Budapesten nőkről, de azért akad néhány: róluk készítettük ezt a kvízt.


Olyan utcák-terek viselik a következő nők nevét, ahol, ha Budapesten jársz-kelsz, minden bizonnyal voltál már. Tudod, hogy kik is voltak ezek a bizonyos nők?

Kattints és már játszhatsz is!

A legtöbb utcát-közteret férfiakról nevezték el a világon valószínűleg kb. mindenhol (kivéve mondjuk New Yorkban, ahol az utcáknak ugye nincs neve, hanem számozva vannak). Így van ez Budapesten is: Deák tér, Kossuth Lajos utca, Rákóczi út, Károly körút, Széll Kálmán tér, Elvis Presley park és még sorolhatnánk. Én például a Dembinszky utcában lakom, amit Dembinszky Henrikről, azaz Henryk Dembiński grófról neveztek el – ő az 1848-as magyar szabadságharc altábornagya volt és értelemszerűen férfi.

Na de azért a fővárosban is akadnak olyan közterületek, amiket nőkről neveztek el. Ezekről a közterületekről és ezekről a nőkről szól az alábbi kvíz. Tudod, hogy kik voltak azok a nők, akiről ezeket az utcákat-tereket elnevezték? Mint a legtöbb kvízünkben, ezúttal is 4 lehetőség közül kell megtippelned az egy helyes választ! Hajrá!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves