Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

RUSZT 2023

Különleges koprodukcióval tér vissza a RUSZT

2023. október 17.

7 perc olvasás

ELLE

budapest színház RUSZT színházi találkozó
Különleges koprodukcióval tér vissza a RUSZT
© RUSZT

5 színház, 5 szerző, egy előadás - különleges koprodukcióval tér vissza a RUSZT.


Különleges koncepcióval tér vissza a Ráday Utcai Színházi Találkozó, vagyis a RUSZT. Az idei egyik szenzációja az 5X5 előadás lesz, amiben részt vesz az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, valamint a VerShaker produkció.

Ismét megrendezésre kerül a RUSZT 

2023-ban is megrendezi már hagyománnyá váló közös színházi fesztiválját az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, valamint a VerShaker produkció. A fesztivál keretein belül a saját programok, vendégelőadások mellett idén egy különleges, közös alkotással is felpezsdítik a Ráday utcát. 

Köszönhetően a kerület által kedvezményesen kulturális hasznosításra bocsátott helyiségeknek, Ferencváros ezen pontján olyan független színházak sora jött létre, amelyek saját játszóhellyel rendelkeznek. Ezek a színházak elég nagyok ahhoz, hogy megmozgassák a közönséget, de elég kicsik ahhoz, hogy bátran merjenek kísérletezni – nem véletlenül emlegették az újságírók is pesti off broadway-ként a Ráday utcát. 

A tavalyi fesztivál egyik lefontosabb eredménye volt, hogy az új név (reSTART fesztből RUSZT) és új arculat már kifejezi a fesztivál fő funkcióját, magába foglalja a résztvevők lokális identitását, ugyanakkor és Ruszt József Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező nevét is megidézi, akinek munkássága, közösségépítő tevékenysége inspirálja a fesztivál alkotóit. Az elmúlt évben olyan független és vidéki társulatok is bemutatkoztak az eseményen, akiknek nincs saját játszóhelyük. A fesztivál bekerült a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztiváljai közé.

A 2023-as munkák már az előző fesztivál után elkezdődtek, az elmúlt évben rendszeresen találkoztak a színházak képviselői azért, hogy a fesztiválszervezéshez szükséges közös szakmaiság alapjait lefektessék. Igény volt arra a társulatokban, hogy a gazdag programkínálat mellett erősebben kapcsolódjanak egymáshoz művészetileg is, és átjárhatóságot teremtve megmutassák az egymást kiegészítő, egymással párbeszédbe lépő különbségeket. A közönségcsere szintén közös szándékként fogalmazódott meg.

ruszt-2023-november
Fotó: RUSZT

Különleges módon kapcsolódnak össze a színházak 

Amellett, hogy az összekapcsolódás nyitottságra, látószög tágítására ösztönöz, és elősegíti az egyes szakterületek eredményeinek megismertetését is – például a MásSzínház fogyatékkal élő színészekkel készített előadásai a fesztiválnak köszönhetően nem csak azokhoz jutnak el, akik eleve keresik az inkluzív programokat. 

Ezen gondolatok mentén jött létre az 5x5: #szabadaPad projekt és előadás, amihez a felkért szerzők közös témája az elhíresült ferencvárosi pad volt, ugyanakkor az egyes jelenetek saját címeket is kaptak:

  • Egressy Zoltán: A halhatatlan (Pinceszínház)
  • Fábián Péter: Tavaszvárás (Kettőspont)
  • Formanek Csaba: A légypapír íze (Itt és Most)
  • Szabó Imola Julianna: Pük-pük-pük (MáSzínház)
  • Tóth Réka Ágnes: Szent Margit orra (Stúdió K)

A szerzőkkel a fesztivál nyitóeseményére szervezett beszélgetésen találkozhatnak majd az érdeklődők 2023. november 2-án. A fenti ősbemutatók egy Ráday utcán átívelő, vezetett színházlátogatás során közös, ugyanakkor egyedi élménnyé formálódnak. Az ősbemutatók 2023. november 3-án lesznek. Miért változik a pad színe? Ugyanazt látjuk-e, ha ugyanarra a padra nézünk? Kik lehetnek a titokzatos padfestők? És mit szólnak mindehhez füvek, fák, madarak, polgárok és koldusok, költők és diákok, és maguk a padok, akik talán csak padok szeretnének maradni. Az 5 színházból indulva a nézők különböző sorrendben láthatják az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

Sok programmal várják az érdeklődőket 

A november 4-5 között megrendezett színházi előadások között szerepelnek ősbemutatók és már műsoron lévő sikerdarabok is. Az előadások mellett családi- és gyermekprogramok, közösségépítő események, interaktív játékok, kiállítások és koncertek is a programkínálat részét képezik.

A Ráday Soho Off Broadway november 2-án megrendezésre kerülő vezetett kocsmatúráján helytörténeti anekdotákkal találkozhatnak az érdeklődők, megtudhatják, a ma színházként funkcionáló épületek és környezetük korábban milyen funkciót töltöttek be. 

A VerShaker interaktív családi városjátéka szintén a környék felfedezésére hív, VERSengő városi séta során a Ráday utcából kiindulva és oda visszaérkezve egy "verskereső térkép" segítségével tájékozódva barangolnak a résztvevők. A VerShaker produkció emellett Versmegfejtő beszélgetéssel (Nagypál Gábor), és Költő-és kötetbemutatóval (Áfra János) is kapcsolódik a fesztiválhoz, melyek során Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma Díjas színművésze beszélget a meghívott alkotókkal.

Az idei fesztivál különlegessége, hogy az European Festivals Fund for Emerging Artists - EFFEA támogatásának köszönhetően külföldi vendégelőadók is bekapcsolódnak a fesztiválba. Ír és portugál improvizációs színházi társulatok képviselői érkeznek az Itt és Mostba, ahol workshopokat tartanak, és angol nyelvű improvizációs színházi előadásokat játszanak, valamint együtt tréningeznek az Itt és Most Társulat tagjaival.

A RUSZT célja, hogy úgy kínáljon magas minőségű színházi és művészeti programokat, hogy kihasználja a lokális sajátosságokat, és azokon túlmutatóan is értéket közvetítsen. Az itt található színházi és társművészeti alkotóközösségek helyzete példa nélküli, nem csak a fizikai közelség szempontjából, de az együttműködési hajlandóságot illetően is – sokszínűségünk egyszerre jelent lehetőséget és kihívást. 2023-ban éppen ezért az egymást kiegészítő ellentétekre fókuszálunk, mert szerintünk a különbségek vonzzák egymást

– mondta Bán-Horváth Veronika, az Itt és Most Társulat művészeti vezetője.

A RUSzT Ferencváros Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves