Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Időjáráskvíz

Mennyit tudsz az időjárásról? Kvíz!

2023. július 06.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

időjárás kvíz meteorológia
Mennyit tudsz az időjárásról? Kvíz!
© Fotó: Shutterstock/Kotoffei

Ismered az időjárás-jelenetésekben használt összes fogalmat? Megvannak az alapismereteid Magyarország éghajlatáról? Játssz velünk, és kiderül!


Egy meteorológiai kvízt készítettünk neked mára: a fő témák az időjárás és az éghajlat! Próbáld ki, mennyit tudsz erről a nap, mint nap tárgyalt témáról!

Időjárás, meteorológia, éghajlat

Rendszeresen jelentkezünk különböző kvízekkel és fejtörőkkel itt az ELLE.hu-n, és mára összeállítottunk egy újabb izgalmas játékot. Amint azt már a fentiekből tudod, az időjárásról lesz szó, de ezúttal nem a várható kilátásokról, hanem inkább a meteorológiai alapfogalmakról, illetve a Magyarország éghaljatára jellemző legfontosabb alapismeretekről. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ebben a kvízben olyasmik szerepelnek, amiket valamilyen szinten tudni kell ahhoz, hogy az ember minden részletében értse az időjárásjelentést.

Egy példa, amiről nem lesz kérdés a játékban, de lehetett volna: a zápor és a zivatar közti különbség. Nos, a zápor olyan csapadék (hó és eső is lehet), ami csendes, rövid ideig tart, többnyire intenzív, de kis területet érint. A nagy, sötét felhőkkel és dörgéssel-villámlással járó égiháború a zivatar. A nyári zivatarok általában esővel járnak, de nem feltétlenül: létezik száraz zivatar is, amikor az ember hallja és láttja a dörgést-villámlást, de eső végül nem esik egy csepp sem. Na szóval az ilyen szőrszálhasogatásoknál fontosabb területekre próbáltunk koncentrálni a játékban.

Mehet?

Ha szívesen utánaolvasnál ennek-annak a fenti témákkal kapcsolatban, akkor nagyon ajánljuk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található Ismerettárat!


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves