Quantcast

Fesztivál

Idén először operát is nézhetünk a Művészetek Völgyében

© Művészetek Völgye

A 30. születésnapját ünneplő fesztiválon Bonizetti Szerelmi bájitalát adja elő a Magyar Állami Operaház társulata.

Mintegy 1869 programmal várja az érdeklődőket a 30 éves Művészetek Völgye július 23-tól augusztus 1-ig. Az összművészeti rendezvényt védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, 16 éven aluliak e nélkül jöhetnek Kapolcsra, Taliándörögdre, Vigántpetendre.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója bejelentette: a fesztiválon először opera is lesz, a nyitónapon Donizetti Szerelmi bájitalát adja elő a társulat. Az intézmény egy különleges, színpaddá bővíthető kamionnal érkezik majd a völgybe. A Szerelmi bájital című opera falusiakról szól és most részben falusiaknak is fogják előadni. "Könnyed, szerethető történet, amelyet szimfonikus zenekarral, énekkarral, díszlettel fogunk előadni a vigántpetendi Cirque du Tókert helyszínen. Adinát Miklósa Erika, Nemorinót Ninh Duc Hoang Long alakítja" – árulta el a főigazgató.

Programkavalkád 5 helyszínen

A pandémia miatt tavaly a fesztivál helyett csak völgyhétvégéket tarthattak, idén viszont számos újdonsággal, új helyszínekkel várják az érdeklődőket. A Művészetek Völgye idén is a környezettudatosság jegyében zajlik, repoharakkal, lebomló tányérokkal és evőeszközökkel, újrahasznosítható hulladékkal.

A vigántpetendi programok között megtalálható Vecsei H. Miklós és a Poket közösség irodalmi helyszíne, a Petendi Pajta világzenei programjai, a komolyzenei koncerteket és beszélgetéseket kínáló Papageno Klasszik, valamint a már említett Cirque du Tókert, ahol fellép az Óbudai Danubia Zenekar, a Tünet Együttes és a Recirquel társulat is.

"Taliándörögdön ismét várja a látogatókat a Klastrom, ahol fényfestés lesz és itt vetítik Cseh Tamásnak a helyszínen rögzített koncertfilmjét. Visszatér a 25 éves Fonó, amelynek udvarában mások mellett Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Dresch Quartet és Palya Bea is lesz. A Hangfoglaló Udvarban frissen támogatott könnyűzenei produkciók hallhatók, az Analóg Udvarban fényképművészet, az Ősök Házában Szőke András tíznapos minifesztiválja vár mindenki, a lőtérre az Újszínház települ ki, a Színház Színpadon pedig bemutatkozik a völgy saját művészeti produkciója, A tehetséges Mr. Ripley" - sorolta Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgató.

Dzsessztől a könnyűzenéig

Kapolcson a dzsessz szerelmeseinek a Harcsa Veronika Udvar kínál programokat, a Tűzoltószertárban kiállítások lesznek, a Völgy-Komolyzene helyszínen például a Talamba játszik, természetesen jelen lesz a 20 éves Hagyományok Háza és mintegy húsz civil szervezet vonul fel a Művészetek Zöldjében. Ott lesz filmekkel Kapolcson a Nemzeti Filmintézet és a Filmarchívum, a Magyar Írószövetség.

Szintén Kapolcson a Pest-Buda Udvarban a játékos feladatoktól a klímaváltozásról szóló beszélgetésen át a Kaukázus-koncertig széles a programspektrum, a Momentán Udvarban tíz napon át lehet követni egy szappanoperát, a Kaláka Versudvarban fontos szerep jut az 50 éves Lackfi Jánosnak. A könnyűzene kiemelt helyszíne idén is a Panoráma Színpad, ahol mások mellett az Erik Sumo Band, a 30Y, a Csaknekedkislány, a Szabó Balázs Bandája, a Csík Zenekar, az Elefánt és az Irie Maffia látható és hallható.

A fesztivál idején az Aktív Magyarország támogatásával gyalogos, tematikus és e-bike-túrák indulnak, bemutatva a környék természeti szépségeit.

A Művészetek Völgye három évtizede jegyében festmény is készült: Debreczeny Zoltán képére licitálni lehet a kapcsolódó közösség esemény oldalán. A befolyt összegből a kapolcsi buszmegállót újítják fel.

 Forrás: MTI