Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Panoráma-interjú

Itt az igazság Diana hercegné botrányos interjújáról, ami két évvel a halála előtt készült

2022. november 10.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

interjú angol királyi család a korona Diana hercegné
Itt az igazság Diana hercegné botrányos interjújáról, ami két évvel a halála előtt készült
© Kép: Tim Graham / Getty Images

A Panoráma-interjú 1995 novemberében hatalmas port kavart szinte az egész világon. Diana hercegné ekkor beszélt először az étkezési zavaráról, illetve a házassága felbomlásáról. 


Diana hercegné 1995 őszén mondhatni atombombát dobott a brit királyi családra. Leült a BBC egyik riporterével, és egy órán keresztül mesélt a házasságáról és a családtagokhoz fűződő viszonyáról. Az interjú most A korona legújabb évada kapcsán került elő. 

Így zajlott a Panoráma-interjú

A kilencvenes évek közepére nagyon elmérgesedett a viszony Diana és Károly között. Ekkor kereste meg Martin Bashir, a BBC akkori sztárriportere Charles Spencer grófot. A riporter különféle bankszámlakivonatokat mutatott Diana testvérének, a dokumentumok azt igazolták, hogy a személyzet magas rangú tagjai információt szivárogtatnak ki a walesi hercegnéről, és ezért rendszeresen pénzt kapnak. Bashir azt állította, hogy a titkosszolgálat lehallgatja Diana privát beszélgetéseit, felbontja a leveleit, és folyton követik. 

Bashir azt kérte, hogy szervezzen egy találkozót Diana hercegnével, amit Charles Spencer a bizonyítékok bemutatása után meg is tett. Később a riporter a hercegnének megemlítette, hogy tudomása szerint Károly viszonyt folytat a gyerekek dadájával. Ezek után egy pillanatig sem gondolkodott az interjún. 

Diana hercegné az interjúban elmondta, hogy zsúfolt a házassága, hiszen hárman vannak benne. Ezzel egyértelműen Kamillára utalt. Mesélt a szülés utáni depresszióról és a bulimiáról, ami a rossz házasságának az egyik tünete volt. 

Az interjú hatalmas felháborodást keltett, a királyi családot váratlanul érte, míg a közvélemény egyértelműen Diana pártját fogta. 

Hazugsággal vették rá a beszélgetésre

A BBC már 1996-ban belső vizsgálatot kezdeményezett, ám akkor a csatorna nem közölte az eredményt. Később Charles Spencer 2020-ban bejelentette, hogy bizonyítékot talált arra, hogy Martin Bashir meghamisította a bankszámlakivonatokat, és hazugságokat állított. A vezetőség kivizsgálta az ügyet, és egy jelentésben közölték, hogy a BBC-riporter valótlan információkkal vette rá Diana hercegnét a beszélgetésre. 

Kiderült, hogy minden korábbi állítása hamisnak bizonyult, Károly nem tartott fenn viszonyt a dadával, és a titkosszolgálat sem figyelte Diana hercegnét. A jelentés szerint Diana magától is interjút adott volt, ám Martin Bashir állításai ehhez nagyban hozzájárultak. 

Vilmos herceg véleménye

Vilmos herceg a BBC vizsgálata után egy videóban mondta el, mennyire aggályosnak tartja a riporter viselkedését. Úgy véli, a Panoráma műsorban sugárzott interjú nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szülei kapcsolata végképp megromoljon. Diana Bashir hazugságai miatt zárkózottabb lett, szinte teljesen elszigetelte magát, amit gyermekként ő szintén érzékelt. 

A BBC vezetőségének ki kellett volna vizsgálnia az ügyet még 1996-ban, ha ezt megtették volna, akkor eloszlatták volna Diana hercegné félelmeit. 

Harry herceg korábban elmondta, hogy Diana hercegné balesete nagyban összefügg Bashir állításaival, hiszen az interjú után teljesen megvállt a privát személyzetétől. 

Martin Bashir 2021-ben felmondott a televíziócsatornánál, és később egy interjúban bocsánatot kért. Állítása szerint sosem akart ártani Diana hercegnének. 


Via
 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves